Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas zaslužnim pojedincima i institucijama odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucic
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ


Ceremoniji u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije kao i veliki broj zvanica.

Posthumno su odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač, a među dobitnicima su i Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta.

Istim ordenom posthumno je odlikovan Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Dejan Stanojević takođe je posthumno odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume.

Zlatnu medalju za zasluge dodeljen je operskom pevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti.

Glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen je Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.
Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen je Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan.
Orden Srpske zastave prvog stepena dodeljen je i Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor…

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka “Pinokio”, Klinici za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen je Gimnaziji “Veljko Petrović” iz Sombora, OŠ”Vuk Karadžić” iz Sočanice i OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnaziji “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma “Martovski festival” i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Jovanoviću, fizičaru Jakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević.
Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja.
Tim ordenom nagrađen je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu “Milovan Milovanović” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovana je Elena Mina, a akademik Vladimir Kanjuh Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Sretenjskim odrenom trećeg stepena odlikovani su Džez orkestar Big Bend RTS, Niški simfonijski orkestar, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski festival“, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Filmski festival u Sopotu, PTT muzej, Svetlana Stević, Živanko Radovančev, Bora Dimitrijević, Slavko Mitrović Cale – Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Jelena Mitrović, Slobodan Lalić, prof. dr Dragan Bošković, Saša Dimitrijević, Ranko Tomović, Zoran Kalabić, Aleksandar Nikolić odlikovani su Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Dejan Pantić dobio je Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“, a nju su posthumno dobili i poručnik Božidar Žugić i Fevzi Šilik.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su Čen Danjen, Milan Đurić, Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, prof. Mileta Poštić, Branimir Đokić, Radovan Raičević, Mlađen Cicović, Izdavačko preduzeće Pravoslavna reč Novi Sad.

Srebrnu medalju za zasluge dobili su Gabrijela Karluči, dr Jakša Vučičević, Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno.
Vojna štamparija odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potpukovnik Slobodan Čikarić posthumno je odlilkovan Zlatnom medaljom za revnosnu službu, dok su tri pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani zlatnom medaljom za zasluge, a 30 srebrnom medaljom za zasluge.

Osam pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobilo je zlatnu medalju za revnosnu službu, a 49 srebrnu medalju za revnosnu službu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: