Podeli vest

Srbija za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu, podvukao je Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vucic
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da Rusiju isključe iz Saveta bezbednosti UN i istakao da Srbija za to neće glasati.

“Da li će to uspeti ili ne, videćemo”, rekao je Vučić u Njujorku, odgovarajući na pitanja novinara šta bi moglo da se desi sa Srbijom ukoliko bi Rusiju isključili iz Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi za Srbiju to bila katastrofa zbog KiM.

Srbija se neće odricati ni teritorijalnog integriteta, ni evropskog puta

Nećemo se odricati našeg teritorijalnog integriteta i nastavićemo evropski put Srbije, ponovio je večeras predsednik i istakao da sve radi da sačuva Srbiju.

Predsednik je tako odgovorio novinarima poslednjeg dana boravka u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na pitanje da li neko može da ga stavi u poziciju da bira između EU i KiM, kao i na to što ga kritikuju i govore da je svaki put kada pominje Kosovo na korak dalje od EU.

Važno je praviti finansijski bafer za sledeću zimu

Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju višednevne posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer, o čemu je razgovarao sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao od sinoć, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, ali i šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

Mi se borimo, ne sa Prištinom, već zapadnim silama

Predsednik Srbije je istakao povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.

„Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile“, poručio je Vučić.

Neki iz Evrope hteli azgovor sa Lavrovim, pa se povukli…

Predsednik je izjavio je večeras da su pojedini evropski lideri u Njujorku, tokom trajanja Generalne skupštine UN, tražili sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim, ali su od toga odustali, zbog zabrane koja je stigla, dodajući da takvih stvari ranije nije bilo.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih susreta, i pored zvanično najavljenih, a na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.

Ko ubije decu, mora da odgovara

Aleksandar Vučić rekao je povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska deca, koja su ubijena.

„To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje nije moglo da se održi pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu, jer su to srpska deca pa njihovo ubistvo za njih nije šteta, i razumljivo je da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca, deca, bez obzira na nacionalnost“, ukazao je Vučić.

Pred nama težak period, ne možemo iz svoje kože

Predsednik Srbije je izjavio je danas u Njujorku da nema sumnje da će zapadne zemlje nastaviti da pomažu tzv. Kosovu u želji da dobiju što više priznanja, ali da je na Srbiji da se bori za svoje interese.

Na pitanje u vezi sa navodima da Amerikanci i Britanci pomažu Aljbinu Kurtiju i naoružavaju ga “kao Zelenskog”, te da nude pomoć Prištini da prave elaborate o zemljama koje bi mogle da utiču da Kosovo uđe u UN, Vučić je odgovorio: “O ovom prvom (naoužovanju), znam šta je istina i ne želim da komentarišem. A, što se tiče da li će im pomagati oko nastavka priznanja Kosova, nemam nikakve sumnje u to”, rekao je predsednik.

Nadam da dobijamo novi standbaj aranžman s MMF-om

Aleksandar Vučić je izjavio danas da se nada da će Srbija postići novi stendbaj aranžman sa MMF-om koji podrazumeva i finansijska sredstva i istakao da bi to značilo dodatnu sigurnost za kupovinu energenata, a pre svega struje.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je izgledno da Srbija dobije novi stendbaj aranžman koji podrauzmeva i finanskijska sredstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: