Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih arapskih Emirata princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, da veruje da su napravili dobar sastanak i dobar rezultat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vučić je kazao da je sa Orbanom i šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o svim strateškim pitanjima, dodajući da je usvojen jedan zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku.

“Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora, zavisni smo od Konstance, Soluna, Pireja i moramo da pronalazimo nova rešenja za izvoz i uvoz naših roba, zatim bezbednost u oblasti vode i hrane, energetsku beznednost, analizu dostupnosti radne snage svih profila posebno zanatskih. Razgovarali smo o mogućnosti formiranja zajedničke kompanije u oblasti stočarstva, naročito ovčarstva, govedarstva. Potreban je razvoj poljoprivredne infrastrukture, mi smo sa svega 5,6 odsto pokriveni sistemima za navodnjavanje”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je kazao da su razgovarali i o geopolitičkim stvarima, dodajući da im je preneo šta se sve dešava u regionu.

“Bilo je važno da razgovaramo o budućnosti svih nas u Evropi i svetu. Razgovarali smo od našeg puta u EU, inicijativi Briks, kako da popravimo naš investicioni ambijent”, rekao je Vučić i dodao da su to rezultati trilateralnog sastanka.

Vučić je kazao da će sa Orbanom imati i bilateralni sastanak kome je zahvalio na podršci Srbiji, dodajući da veruje da će tako blisku saradnju nastaviti i u budućnosti.

Orban: Mađarska je uvek za dijalog i protivi se sankcijama

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja u svakom sukobu na strani dijaloga i da nikada nije podržavala sankcije ni protiv jedne zemlje.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, Orban je rekao da je došao u Srbiju da bi imao bilateralni i trilateralni sastanak.

“Trilateralni je imao cilj, što se mene tiče, da možemo da predstavamo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku iz Arapskih Emirata i da pokažemo kako je ovo izuzetna prilika zato što je ekonomska i politička saradnje dve zemlja uspešna i eksplicitna. Jedna od naših zemalja je u EU a druga nije, ali to nam ne predstavlja prepreku, već mogućnost. Ako neko traži gde da investira, teško da može da nađe bolju priliku od ovoga”, poručio je Orban.

Dodao je da je na trilateralnom sastanku gostu iz Emirata predstavljena infrastruktura, trgovina i razne mogućnosti saradnje. Orban se zahvalio predsedniku Vučiću što je organizovao sastanak, jer do sada, kako je rekao, Mađarska nije imala priliku da učestvuje na sastanku poput ovog.

“Mislim da smo uspeli da predstavimo zajedničku mađarsko-srpsku perspektivu na uspešan način trećoj zemlji i nekim drugim investitorima iz sveta. Popodne ćemo imati bilateralni sastanak o migracijama, pitanjima u vezi sa Briselom, proširenju EU i određenim rokovima”, rekao je mađarski premijer.

Vučić obišao Kulu Beograd s Al Nahjanom i Orbanom

Ponosan sam na Kulu Beograd i Beograd na vodi, koja nije samo još jedan simbol Beograda, već ostvarenje našeg velikog i smelog sna i vizije, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav. On je obišao Kulu Beograd sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

“Ovo je i mesto sa kojeg prijateljima šeiku Kaledu bin Mohamedu bin Zajedu Al Nahjanu i Viktoru Orbanu govorim o danu kada sam sa šeikom Mohamedom bin Zajedom po prvi put razgovarao o tome kako vidim budućnost našeg glavnog grada i Srbije i kada sam sa mnogo entuzijazma poželeo da se i Beograd svrsta u red grandioznih svetskih prestonica”, istakao je Vučić.

Obilazak Kule Beograd je i prilika za još jedan razgovor sa šeikom Kaledom i Viktorom Orbanom o novim projektima i planovima, još većim i ambicioznijim, jer Srbija ne želi da čeka svoju budućnost, već da je užurbano gradi, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: