Podeli vest

Od prvog dana Vučićeva politika je stalno postavljanje novih ciljeva, podizanje lestvice , jer kako je sam isticao ” ko nema san nema ni budućnost”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Živim u uverenju da će naša politika odoleti sudu vremena i da će buduća pokoljenja lišena emocija, koje direktni učesnici i savremenici uvek i neizbežno imaju, sa bezbedne istorijske distance, naše vreme objektivno oceniti kao vreme stabilizacije i uzleta Srbije – jedna je od poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja definiše njegov politički kredo i ciljeve zacrtane još pre deset godina.

Pre tačnu deceniju, 27. jula 2012, posle pobede koalicija Pokrenimo Srbiju Aleksandar Vučić je postao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, posebno zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala i od tada je pokrenuo ekonomski razvoj zemlje, aktivnu spoljnu politiku, vratio pitanje Kosova i Metohije za pregovarčki sto sa međunarodnom zajednicom…

Kao ministar odbrane započeo je modernizaciju vojske, jačanju odbrambenih kapaciteta zemlje, nabavku i izradu potrebnog naoružnja, a VS danas najača vojska u regionu.

Vučić je sve vreme ostao veran konceptu vojne neutralnosti, za koju ističe da je u skladu sa slobodarskom tradicijom srpskog naroda.

Kao najvažnijii potezi vlade na cije je čelo Aleksandar Vučić došao 2014. godine, ocenjuju se teške ekonomske reforme koje su dovele do rešavanja ogromnog minusa u budžetu,a koje su omogućile finansijusku stabilnost zemlje, privlačenje stranih investicija, sa rezultatom rasta plata i penzija i poboljšanja standarda građana.

Bile su to verovatno najteže ekonomske mere u novijoj prošlosti Srbije. Smanjivanjem penzija i plata u javnom sektoru, izbegnuto je bankrotstvo i uspešno oporavljen budžet.

Novi mandat na premijerskoj funkciji započeo je aprila 2016, a pobedivši na predsedničkim izborima aprila 2017, postao je predsednik Srbije.

Odgovornom i podsticajnom poslovnom politikom zemlja se tokom prethodnih deset godina znatno preobrazila, o čemu govore brojke:

Jula 2022, prosečna primanja u Srbiji iznose oko 635 evra, u poređenju sa 330 pre deset godina.

Izgrađen je niz infrastrukturnih objekata, puteva, pruga, kao i niz zdravstvenih ustanova, desetostruko više nego što je učinjeno u proteklih šest decenija.

Šta više, Srbija se pokazala kao retko efikasna u najtežim periodima pandemije, čemu je presudno dorineo lični angažman predsednika Vučića.

Današnja Srbija je globalno priznata kao važan igrač na polju softvera i kompjuterskih tehnologija, čime se ostvaruje značajan izvoz.

Dovođenjem strateških partnera u velike privredne sisteme koji su bili na ivici opstanka, udahnut je novi život čitavim oblastima poput Smedereva ili Bora, čime je spasena egzistencija hiljada tamošnjih građana. Uprkos brojnim problemima, ostvareni su očigledno važni rezultati, u nekim domenima i zaista izuzetni.

Osim fiskalne konsolidacije, dovođenja brojnih investitora s prevashodnim ciljem da se otvori i obezbedi što više radnih mesta za građane, izgrađen je niz infrastrukturnih i privrednih objekata.

Posebnu pažnju posvetio je saobraćajnoj infrastrukturi sa ciljem umerežavanja čitave Srbije brzim putevima i prugama.

O tome, između ostalog, svedoče autoput Miloš Veliki, završetak koridora 10 do makedonske i bugarske granice, brza pruga Beograd Novi Sad…

Podignuti su novi industrijski objekti,među njima i u sredinima u kojima je privredna aktivnost u periodu tranzicije, ili iranije, zamrla, čime su ciljano stvarana nova radna mesta tamo gde su najpotrebnija i gde su oživljavala čitav kraj, sperečavajući odlazak mladih.

Pored svega navedenog, verovatno najvažnije postignuće zapravo je široko otvaranje prostora za poslovanje, za preduzetništvo, stvranje pozitivne i podsticajne klime i u tom smislu situacija je poslednjih godina u Srbiji bolja nego što je ikada bila.

Aleksandar Vučić je za ovih deset godina uspeo da učini veliki prodor na diplomatskom planu i vratio Srbiju na međunarodnu pozornicu i to kao partnera, a ne kao subjekta o kome se razgovara.

Za to vreme susreo se gotovo svim vodećim svetskim liderima ,sklopio nova i obnovio tradicionalna prijateljstva i vratio ugled koji je Beograd uživao u vreme Titove Jugoslavije.

Uspeo je da, za veći deo meeđunarodne zajednice, definitivno rešeno pitanje statusa Kosova, vrati na pregovarački sto.

Niz zemalja je preispitalo ili povuklo priznanje takozvane nezavisnosti Kosova, što je takođe jedno od vidnih postignuća u prethodnom perdiodu.

Za Aleksandra Vučića briga o Srbima ma gde živeli je jedan od prioriteta, kao i politika sećanja na srpske žrve i borbu protiv revizije istorije.

Od prvog dana Vučićeva politika je stalno postavljanje novih ciljeva, podizanje lestvice , jer kako je sam isticao ” ko nema san nema ni budućnost”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: