Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će izbori u Sjedinjenim Američkim Državama biti jedna “teška utakmica” od koje, kako je rekao moguće da zavisi budućnost sveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

“Mislim da će biti veoma tesna utakmica, veoma teška utakmica od koje moguće zavisi i budućnost sveta”, ocenio je predsednik na TV Prva.

Na pitanje kako će se ishod izbora u SAD odraziti na Srbiju, odnosno da prokomentariše izjavu profesora na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijela Servera da će “Tramp (Donald) podržati srpski svet”, Vučić je rekao da Tramp neće podržati “nikakav srpski svet niti je to neko tražio od njega”.

“Ali bi možda Tramp podržao politiku nešto drugačiju od Serverove, a to je da ne bude antisrpska. Sa velikom pažnjom sam gledao analize, Tramp je bio svakako mnogo ubedljiviji, ali to nije kraj izbora ni blizu”, rekao je predsednik.

Ocenio je da se aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden “neće lako povući” zato što je to, kako je rekao, neistraženo područje za demokrate.

“Postoji snažan lobi finansijera koji ne žele da finansiraju Bajdenovu kampanju, ali nemojte da potcenjujete ni Bajdena, ni Obamu ni sve one koji žele, ne toliko pobedu demokrata koliko poraz Trampa. I oni će se ujediniti i ponovo podići”, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je Bajden posle debate u kampanji (sa Trampom), izgledao mnogo drugačije i energičnije.

“Sa Bajdenom i Trampom sam razgovarao više puta, Bajden nije čovek za potcenjivanje”, rekao je predsednik.

Na pitanje da prokomentariše verovatni izbor Kaje Kalas za šeficu diplomatije EU, Vučić je rekao da ne misli da je to loša vest za Srbiju, a najmanje za njega.

“Sa njom sam se više puta rukovao, nismo ozbiljnije razgovarali. Uveren sam da ćemo imati pristojan odnos, imam iskrene prijatelje koji su njeni veliki prijatelji i ja ću sa gospođom Kalas napraviti sasvim korektan odnos. To nema veze sa mojim ličnim odnosom, ni njenim. Ona neće promeniti svoje stavove, kao što ih neću promeniti ni ja”, rekao je Vučić.

On je objasnio da govori o izboru Kalas u svetlu odnosa EU prema Rusiji, odnosno o tome kakvu poruku jedinstva u svom izrazito intenzivnom i snažnom antiruskom odnosu Evropa želi da pošalje.

Posetiću u julu srpski narod u C. Gori i obići Berane, možda na Petrovdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u julu, možda na Petrovdan 12. jula, posetiti srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane.

Vučić je to rekao gostujući na TV Prva, a na poziv predsednika Demokratske narodne partije Crne Gore Milana Kneževića koji ga je pozvao da dođe u Crnu Goru u svoje ime, kao i u ime predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i srpskog naroda u toj zemlji.

Knežević je prethodno rekao, povodom toga što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzenda, da Hrvati imaju problem da se suoče sa svojom genocidnom prošlošću.

Knežević je poručio:

“Crna Gora dok se mi budemo pitali, a verujem da ćemo se pitati, nikad više neće biti antisrpska država i želim u vašoj emisiji da pozovem predsednika Vučića u moje ime, kao i ime predsednika Skupštine Andrije Mandića i svih Srba u Crnoj Gori da nas posjeti u julu. Volim da to bude u Beranama, da posetimo hram Svetog Simeona Mirotočivog čiju je obnovu Vlada Srbije, tada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dominantno finansirala i učestvovala u njegovoj obnovi i to bi bila jedna jasna poruka naše saradnje i želje da dodatno produbljujemo i razvijamo odnose sa nama najbližom i najbratskom državom, a to je Srbija”.

Vučić je rekao da u julu ima puno obaveza, ali da će svakako naći vreme i da bi najbolji termin bio Petrovdan.

“Možda bi bilo najbolje na Petrovdan, ali nisam siguran ko će od gostiju biti ovde u Beogradu na taj dan, ali tokom jula spremam sam i sa najvećom radošću da posetim Berane i Vasojeviće i da razgovaram sa narodom”, istakao je Vučić i zahvalio Kneževiću na pozivu da ih poseti u Crnoj Gori.

Vučić je rekao da kada je Milorad Pupovac kao Srbin bio u hrvatskoj vladi u Beogradu nije bilo predstavnika Hrvata u vladi iako je proporcionalno i do 15 puta bilo više Srba u Hrvatskoj nego Hrvata u Srbiji i da je o tome slušao kritike na svim međunarodnim forumima, kako je to dokaz diskriminacije Hrvata i kako oni daju sva prava Srbima i sve ostalo.

Predsednik Vučić je naglasio da je sada u Vladi Srbije Hrvat ministar dok u hrvatskoj vladi Srbi nemaju ministra, kao i da hrvatski mediji već danima izbacuju tekstove protv njega i njegove prodice i učestvuju u regionalnoj i evropskoj kriminalizaciji i njega i njegove porodice.

“Poslednjeg rata nisam ja njihove kuće spaljivao, već oni kuće Vučića. Sve kuće Vučića su prvo bile spaljene. I onda kad imate takvu argumentaciju i neko neće da vam se izvinjava ni za Jasenovac”, rekao je Vučić.

Poručio je da nema problem sa tim da mi moramo da imamo bolje odnose sa Hrvatskom.

“I želim bolje odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da lažem sebe, da lažem svoj narod, da lažem bilo koga. Oni ne izjednačavaju više Jasenovac i Stajićevo, što je iluzorno, smešno i strašno porediti. Stajićevo je stvarni zločin, jezivi zločin, a Jasenovac je ‘izmišljena srpska propagandistička priča’. Oni kažu – bacili ste senku na strašni genocid počinjen u Srebrenici ovim što ste izlasali. Čekajte ljude. Pa Franjo Tuđman, osporavajući sve činjenice koje su jugoslovenski organi i ne samo jugoslovenski već i međunarodni, prihvatali i priznavali posle Drugog svetskog rata, i nakon suđenja i nakon sagledavanja i svih komisija koje su to pregledale, kaže – lažete, 40.000 je ubijeno i aplaudiraju mu Hrvati i ustaše širom sveta, od Argentine, Amerike do Australije”. rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da Hrvati kažu za ono što je laž da je tačno i da je Tuđman u pravu, a sa druge strane da je svako slovo koje su rekli o Srebrenici tačno i naglasio da je reč o pokušaju da se izvrši revizija istorije.

“Vi to nipodaštavate i poredite (Jasenovac) sa Stajićevom, a u Lori je stradalo mnogo više ljudi nego na bilo koji način u Stajićevu. Ali vas to ne interesuje. Zato što vi imate mogućnost da vršite reviziju istorije”, rekao je Vučić.

Naveo je da se isto tako radi i sa Hitlerom i Staljinom, pa se kaže da je Hitler bio samo ludak, a Staljin najveće zlo i da će se na kraju ispostaviti da Staljin i Crvena armija u stvari nisu ni oslobađali Evropu, već da su to radili samo Čerčil i Ruzvelt.

Knežević je prethodno prokomentarisao donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Crnoj Gori i to što su njegovu stranku i druge u toj zemlji zbog toga nazvali marionetama, što je predsednik CG Jakov Milatović u danu kada je usvojena ta rezolucija govorio o marionetama i rekao da je Milatović juče pričao telefonom sa predsednikom Hrvatske i optužio Srbiju i Vučića i nazvao one koji su izglasali rezoluciju marionetama.

“Na taj način postali smo prva država na svetu koja se jasno odredila prema genocidu u Jasenovcu, kao i u Dahau i Mathauzenu i time otvorili mogućnost i osnovu da se govori o holokaustu nad Srbima u Drugom svetskom ratu, jer su Srbi najstradalniji narod na Zapadnom Balkanu u 20. veku”, istakao je Knežević.

On je ocenio da je Jakov Milatović osvojio 222.000 glasova i postao predsednik države u drugom krugu na ovim narativima koje su oni zastupali i koje su izglasali u ovoj rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mathauzenu.

“A sada preuzima spoljno-političke pozicije Mila Đukanovića i onih protiv kojih smo se borili i nema nikakve razlike između njega i Mila Đukanovića i svih ovih koji su ovih dana krenuli da nas hapse po Crnoj Gori zato što smo izglasali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu”, rekao je Knežević.

On je podsetio da je Nemačka bila sponzor rezolucije o Srebrenici i da je Hrvatska bila kosponzor rezolucije.

“I mislim da je sasvim prirodno da se sad oni suoče sa svojom genocidnom prošlošću iz Drugog svetskog rata. I ako sad Hrvati, odnosno institucije Hrvatske u liku predsednika države i premijera napadaju ovu našu rezoluciju, oni u stvari negiraju genocid koji se desio u Jasenovcu i u nacističkoj Nemačkoj”, naglasio je Knežević.

Za svet stiže teže vreme, voleo bih da grešim kao o rezoluciji o Jasenovcu u CG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je uveren da za svet stiže mnogo teže vreme i da bi voleo da u tome greši.

On je rekao da je spreman da prihvati da je pogrešio, kao što je prihvatio da je pogrešio u proceni da crnogorski parlament neće doneti rezoluciju o gencidu u Jasenovcu.

“Ja kažem, ‘izvinite, čestitam’, baš kao što sam rekao”, naveo je Vučić.

Govoreći o situaciji u svetu, ocenio da je vrlo teško, “gotovo nemoguće”, izbeći sukob Hezbolah – Izrael, a taj sukob, kako kaže, je pravi veliki sukob, jer iza Hezbolaha stoji Iran.

“Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet, u smislu deklaracija, humanitarne podrške, ali ne direktnog učešća u ratu. A Hezbolah je sukob (Izraela) sa Libanom, nas uvodi u veliki sukob na onome što se zove Sveta zemlja, na celom istoku, ali angažuje i kompletan zapad i kompletan istok”, izjavio je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da rat u Ukrajini neće uskoro biti završen, napominjući da niko nije uzeo u obzir inicijativu Kine od šest tačaka, koju je on ocenio zdravorazumskom.

“To je najpametnije nešto što ste mogli da čujete od početka rata. Niko neće da je komentariše, niko neće doslovce da je odbije zato što bi se zamerio prvoj ili drugoj najvećoj sili sveta”, kazao je Vučić.

U osvrtu na intervju koji je dao za švajcarski list Veltvohe, rekao je da stoji pri stavu da je siguran da dolazi mnogo teže vreme za svet i da veruje u logiku kojom je to zaključio.

“Veoma sam tvrd u stavu koji sam izneo. Verujem u logiku koju primenjujem, koju ja nazivam logikom gvozdenih determinizama, reda i činjenica. Kada poređaš činjenice i kada si siguran da su to što si izgovorio činjenice, lako ćeš doći do ispravnog zaključka. Ja sam siguran da nama dolazi mnogo teže vreme”, izjavio je Vučić.

Podsetio je da je još 25. novembra 2021 govorio o nastupajućim mnogo težim vremenima u Evropi, tri meseca pre početka rata u Ukrajini i naveo da su, od državnika prisutnih na zimskim Olimpijskim igrama u Kini, jedino on i šejk Muhamed bili uvereni da će biti sukoba na istoku Evrope.

“On je rekao ‘očekujem u junu’, ja sam mu rekao prvi mart. Promašio sam za sedam dana”, dodao je Vučić.

Kada je o situaciji u Evropi reč, ukazao je da EU dobija Evropsku komisiju koja će biti radikalnije antiruska, kao i da je biranje estonske premijerke Kaje Kalas za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku poruka Rusima da “nema kompromisa”.

Ocenio je da Veltvohe postaje mediji koji na nemačkom govornom području ima popularnost sličnu Takeru Karslonu.

Kada je reč o inicijativi za kraj rata u Ukrajini, istakao je da je Kina ponudila nešto što je najlogičnije i dodao da bi to svaki odrastao, pribran i priseban čovek ponudio.

“Čini mi se da niko normalan ne može tako nešto da odbije, ali kao što vidite muk i tišina vladaju na svim stranama, kao da je to predložila Srbija ili neka manja zemlja pa sad mogu da potcenjuju”, naveo je Vučić.

Ocenio je da je inicijativa odbijena jer niko neće momentalni prekid vatre kao što Kina traži, već hoće poraz onog drugog.

“Dok ne ginu ljudi sa Zapada, ili ginu samo dobrovoljci, baš ih briga koliko će da strada Ukrajinaca i baš briga ove druge koliko će da strada Rusa”, kazao je predsednik.

Kako je naveo, najčešće iz skandinavskih zemalja dolaze ideje da Rusija ne zaslužuje da zadrži toliku teritoriju već je to “baština sveta”.

Napomenuo je da niko ne zna šta su konačni ciljevi Rusije i upitao kako da Ukrajina prihvati predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se prihvati trenutno stanje i da se Ukrajina obaveže da nikada neće ući u NATO pakt.

“I kako Rusija da prihvati ukrajinski plan u kome se kaže ‘Aj povucite se, sklonite se, vratite se Krim i Lugansk i Donjeck i sve drugo i idite kući’. Ja zato kažem uzmite kineski plan”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, sve veći broj ljudi u svetu sluša šta on govori za strane medije jer je “politički veteran” i govori ono što i misli.

Vučić je naveo da analizirajići veliki broj svetskih i evropskih medija primećuje da je prisutan narativ “da postoji veliki strah od pobede desnice u Francuskoj”, a da zapravo ne postoji nikakav strah i da lažu.

“To vam je narativ koji postoji, koji se pravi i u okruženju oko nas, gde šta god mi da uradimo. Postanemo prvaci sveta u košarci, postanemo prvaci sveta u odbojci, postanemo bilo šta u bilo čemu. Dobijemo neku nagradu za književnost. Bilo šta. Oni kažu ‘Srbi ponovo dižu glavu’ . ‘Srbi su problem’. E tako i ovo. Oni imaju isti 20-godišnji, 30-godišnji modus operandi, ne menjaju ga, lupetaju iste gluposti kao da se ništa promenilo”, rekao je Vučić.

On je naveo da je predsednik Francuske Emanuel Makron mnogo pomogao Srbiji i da je pružao podršku zemlji u svim teškim trenucima.

“I to kažem na dan kad mu je teško, a ne na dan kada mu je lako da bih mu se dodvoravao. Jer ja svoj stav ne menjam, onako kako će prvi vetar ili drugi vetar, ili malo jači, ili bilo koji vetar da dune. Ja ne smem da vam kažem koliko stvari, koliko puta je Makron Srbiji pomogao. Možda to samo ja znam. Znam da zna Ana (Brnabić). Saznaće Miloš (Vučević). Tačka. Dakle i hvala mu na tome, i hvala Francuskoj”, rekao je Vučić.

Rezolucija o Srebrenici politički fijasko predlagača od kojeg se neće oporaviti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN, bila pravi politički fijasko za predlagača rezolucije i da je pitanje, kako je rekao, da li će se od tog fijaska ikada oporaviti.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da je naš je posao da sa onima koji su to predlagali gradimo partnerstva, znajući da nam nisu prijatelji.

“Jer nam je potrebna Nemačka, potreban nam je bolji odnos sa Nemačkom, potreban nam je bolji odnos sa Amerikom. Potrebno nam je da radimo sve za Ekspo, potrebno nam je da uložemo ogroman novac”, poručio je Vučić.

Istakao je da je nervozan zbog dva sukoba Ukrajina-Rusija i Hezbolah-Izrael, ali da je potpuno fokusiran, pre svega, na Ekspo i da zato izbegava da se bavi drugim stvarima, poput fudbala.

“Hoću da radim na tome, jer drugačije ne mogu da postignem rezultat. Niko ne može da postigne rezultat ako niste fokusirani. Ja sam proveo u Njujorku 15 dana, ne zato što mi je lep. Nikad duže nisam bio odsutan iz zemlje, što inače mrzim. Ne zato što će ne znam šta da se dogodi, već zato što se najlepše osećam u svojoj zemlji. Nema te plaže na svetu koja mi je lepša od Srbije”, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu profesora Univerziteta “Džons Hopkins” Danijela Servera koji je na konferenciji u Tetovu rekao da je Vučič uspeo “bez ikakvog metka” da preuzme vlast i u Podgorici i u Banjaluci, čime je “de fakto ostvarena prva etapa srpskog sveta”, predsednik je naveo da je Server albanski lobista i da mu je očigledno žao što onaj ko ima drugačije regionalne ciljeve od njega je nešto ostvario bez ispaljenog metka.

“Jer bi on voleo da je ispaljovao ne metke, već krstareće rakete kao što ih ispaljivao još 1999. godine. To je potpuno podsvesno izgovoreno, ali veoma precizno za svakog ako se u psihologiju razume, tačno je jasno šta je to što njemu nedostaje. To što sanjaš krstareće rakete i sve drugo nastavi da sanjaš, ali svakom snu dođe kraj”, rekao je Vučić.

On je istakao da je, prema istraživanjima za Severnu Makedoniju, najpopularnija zemlja u njoj Srbija, a prema istraživanjima za regionalne i sve druge političare, ubedljivo na prvom mestu je Aleksandar Vučić.

“Svi ostali zajedno imaju duplo manje nego Aleksandar Vučić. Čak i u poređenju sa najvećim delom makedonskih političara su te ocene bolje. Nikada se nisam mešao ni u šta. Nikada nisam hteo da se bilo kakva politička partija organizuje. Nikada to neću želeti, jer su Makedonci naša braća bez obzira na pogrešnu odluku oko rezolucije. Naša braća i uvek sam želeo samo da imamo najbliže moguće i bratske odnose”, poručio je Vučić.

On je najavio da će uskoro ugostiti novu predsednicu Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku-Davkovu i premijera Kristijana Mickoskog i da će pokušati da nastave prijateljstvo koje Srbija ima sa Severnom Makedonijom.

“Mi nemamo nikakvih političkih ambicija i to nas ne interesuje. Za razliku od Serverovog potrčka (Aljbina) Kurtija, koji iako nema nikakvu ili minimalnu popularnost, uspeo da pocepa čak i albansko tkivo u Makedoniji, jer samo to radi, jer mu nikad ni jedan Albanac nije dovoljno veliki Albanac kakav bi on želeo da njegovi poslušnici budu i ništa više”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Server otišao u Tetovo baš da pomogne Kurtijevoj strani u tom gradu, kao što, kako je rekao, Kurti sad pokušava da pomogne levici u Francuskoj.

"Kurti pokušava da pomogne Melanšonu koji imao korektne odnose prema Srbiji, ali raznorodna je levica u Francuskoj. Mislim da kada se na tako direktan način mešate u neke evropske izbore i podržavate da je to besmisleno, da je to neodgovorno, ali to govori o Kurtiji, to govori koliko mu smeta Emanuel Makron", naglasio je Vučić.

Dodao je da, sa druge strane, mi ne možemo da podržimo na takav način nikoga.

“Ja mogu da govorim o izuzetnoj saradnji sa predsednikom Makronom, mogu da govorim i da imamo vrlo dobre komentare na francuskoj desnici što se tiče položaja Srbije, ali ja da govorim o tome ko će i kako da glasa u Francuskoj to stvarno nema smisla”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbi, u Francuskoj znaju ko se kako prema nama ponašao do sada, znaju i ko će kako prema nama odnositi u budućnosti i da će oni, u skladu sa time, donositi svoje odluke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ