Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će jedna od tema večerašnjeg razgovora u Parizu biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne veruje da će tu biti ikakvog napretka dok je god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vućič
Foto: Shutterstock

“I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno, na zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira zajednicu Srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bilo balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.1010

Dodao je da je za Beograd važno da sačuva mir i životi Srba na KiM.

“Ne verujem da će bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu”, rekao je predsednik.

Neću priznati nezavisnost tzv. Kosova, laži o tome slušam godinama

Vučić je ponovio danas da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova i da laži o tome da će to učiniti sluša godinama.

“U vreme kada su na vlasti bili oni koji govore da ću da priznam nezavisnost tzv. Kosova odmah posle izbora, Kosovo je priznalo 85 zemalja, a od kad sam ja predsednik Srbije priznanje je povuklo 27 zemalja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Parizu da prokomentariše pojedine navode da su mu izbori potrebni za priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Ocenio je da se “svi kreću u svojim granicama pokvarenosti” i da se oni koji to danas govore, u vreme njihove vlasti se pitanjem Kosova nisu ni bavili. 

“U vreme DSS i Marka Jakšića, Slobodana Samardžića i svih ostalih, Miloša Jovanovića, koji je bio tada savetnik Samardžiću. Malo se bogatio i savetovao ga kako da se bogati, ali ne brine o narodu Kosova. Tada su bile Dveri sa njima u koaliciji i dok je narod na Kosovu gledao kako da izvuče živu glavu, oni su iz Kolubare izvlačili pare i stavljali u svoje partijske i lične džepove”, rekao je predsednik. 

Dva puta razgovor s Makronom na mirovnom forumu, večeras u četiri oka

Predsednik Srbije izjavio je da je danas da je razgovarao na kratko u dva navrata sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da će večeras sa njim imati i razgovor u “četiri oka”.

“Na kratko u dva navrata sam razgovarao sa predsednikom Makronom, da vas obavestim večeras verovatno u Jelisejskoj palati imamo i sastanak – bilateralu, jedan na jedan. To je večeras u 20.15, a posle toga još važnih aktivnosti imamo i večeru sa regionalnim i svetskim liderima”, rekao je Vučić novinarima u Parizu.1010

Očekujem mnogo toga i uputiću poziv Makronu da u najkraćem  vremenskom periodu poseti Srbiju.

“I ja ga očekujem, može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, nadam se tome”, rekao je Vučić.

U Parizu razgovori o evropskim integracijama Srbije, KiM, regionu..

Vučić je izjavio da je danas u Parizu održao veliki broj važnih sastanaka i da je jedna od tema bio i Izveštaj EK i da je konstatovan napredak Srbije u reformama u skoro svim oblastima. 

“Nigde nije bilo nazadovanja i razgovarali smo o KiM dugo, o svemu što se zbiva u južnoj srpskoj pokrajini i svemu što je pred nama”, rekao je Vučić koji je preneo detalje iz  razgovora sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiji, o njihovom poslovanju i daljem investiranju, naveo je Vučić.

“Zamolio sam Aleksandra De Kroa zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, kada je trebalo trojka Beneluksa da dođe. Naši odnosi sa Belgijom su takvi da smo već bili blizu milijardu evra trgovinske razmene, dakle 936 miliona, evra što je istorijski maksimum. Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima”, naveo je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: