Podeli vest

Vujanić je rekao da saobraćajne nezgode koje nastaju zbog alkohola nose sa sobom i veliko moralno pitanje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vožnja
Foto: Pixabay

Građani nisu svesni opasnosti koju sa sobom nose alkohol i mala nepažnja tokom vožnje, pa je zato važno da ljude ubedimo da budu bezbedni u saobraćaju za njihovo i dobro svih ostalih, kaže penzionisani profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Prema njegovom mišljenju, tome nije posvećeno dovoljno pažnje sem poslednjih godinu dana kada je, kako je istakao, Agencija za bezbednost saobraćaja imala sjajne spotove koji deluju na građane.

U izjavi za Tanjug naveo je da nije samo za Srbiju specifično da vozači voze nebezbedno i pod dejstvom alkohola već da se sa time suočavaju i druge zemlje, te kao primer naveo Englesku u kojoj se koristi poruka “Think before you drink before you drive” (“Razmislite pre nego što popijete pre nego što vozite”).

Vujanić je objasnio da alkohol produžava vreme reagovanja, daje osećaj veće sigurnosti i kvari procenu rastojanja i vremena, te dodao da saobraćajne nezgode koje nastaju zbog alkohola nose sa sobom i veliko moralno pitanje.

“Zamislite osobu koja je popila i kojoj je zbog toga produženo vreme reagovanja, pa nije stigla da se zaustavi i udarila je nekog pešaka, povredila ga ili ubila, šta će on da kaže: ”Izvini, nisam hteo”. Nema izvini za takve situacije i zbog toga insistiram na tome da se ljudima predstavi kakva je opasnost kada popiju, odnosno šta se događa kada imaju alkohola u organizmu”, istakao je Vujanić.

Naveo je naši građani nisu svesni opasnosti koju sa sobom nose alkohol i mala nepažnja u toku vožnje zbog čega im poručuje da vežu pojas, da ne razgovaraju sa onima koji sede pozadi i da ne obraćaju pažnju na bilo šta drugo jer, istakao je, od njih zavisi nečiji život.

Vujanić je rekao da se automobilska industrija trudi da napravi vozila koja vozačima ne oduzimaju pažnju.

“Sada kada sednete u moderan auto i uključite motor, vama se automatski upale svetla, ako počne da pada kiša, automatski rade brisači kako ne biste morali da tražite prekidače, da ne skrećete pažnju sa vožnje”, rekao je Vujanić i zaključio:

“U tom smislu, tehnička strana je odradila svoj posao, a ostalo je najviše na nama jer zbog alkohola tri odsto ljudi strada, a šta ćemo sa onih 97 odsto? Znači, treba da ih ubedimo da budu bezbedni za njihovo dobro i dobro nas ostalih”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: