Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava širom Srbije ugovore o realizaciji projekata u 2024. godini s ciljem unapređenja kvaliteta vazduha.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JOVANA ROŠUL (HO)

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija, saopštili su iz Ministarstva.

“Danas sam potpisala ugovore koji su namenjeni unapređenju kvaliteta vazduha i zemljišta i za koje smo obezbedili značajna sredstva. Čestitam gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva koje vodim, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama. Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti važni za građane”, rekla je Vujović.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom raspisuje javne konkurse koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

Tokom prethodnih godina, kroz konkurse je zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, a podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

“I ove godine smo opredelili značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama u realizaciji ekoloških projekata. Na osnovu ugovora koje sam danas potpisala, menjaćemo kotlove u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u brojnim drugim gradovima i opštinama. Pozivam sve zainteresovane lokalne samouprave da pripremaju projekte, jer ćemo raspisati javni konkurs za dodelilu preostalih sredstava. Ministarstvo koje vodim će uvek rado podržati projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i života stanovnika”, poručila je Vujović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…