Podeli vest

Vulin je, na zajedničkoj pres konferenciji sa austrijskim ministrom policije, istakao da migrantska kriza nije prošla.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulin
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je danas u Beču, gde je dobio pohvale od svog austrijskog kolege Gerharda Karnera za odličnu policijsku saradnju, da EU treba konačno da formuliše zajedničku migrantsku politiku, što nije učinila od 2015. godine.

Vulin je, na zajedničkoj pres konferenciji sa austrijskim ministrom policije, istakao da migrantska kriza nije prošla, iako se zbog dešavanja na istoku Evrope stiče utisak kao da ne postoji.

“Evropa greši ako misli da može da zanemari migrantsku krizu, ona je tu i nastaviće da raste. Brojeve koji vidimo na teritoriji Srbije ukazuju na porast, a nikako na smanjivanje”, podvukao je Vulin.

Rekao je da od 2015. do danas, Evropa nije uspela da formuliše zajedničku migrantsku politiku i poručio da Srbija neće biti parking za migrante, niti sabirni centar gde će migranti čekati priliku za prelazak u zapadnu Evropu.

Srbija je snažna država koju vodi snažan predsednik Aleksandar Vučić, koja će umeti da zaštiti svoje granice, poručio je Vulin.

“Evropa nikako da kaže šta hoće, da li hoće migrante ili ne. Od tog odgovora zavisi sve ostalo. Ako hoćete migrante onda organizujte načine njihovog kretanja, gde treba da dođu, ko treba da ih prihvati. Srbija, kao zemlja van EU, a koja se nalazi na vašim granicama, omogućićemo onda da ih bezbedno transportujete. Ako nećete migrante, onda kažite da nećete i pomozite nam da čuvamo svoje granice”, istakao je ministar.

On je naglasio da od 2015. Evropa nije odlučila šta hoće, da li hoće da se iz svih zemalja Azije milioni presele u EU ili ne.

“Mi nikako da čujemo taj jednostavni odgovor. Ako ne želite dajte da radimo na zaštiti granica. Ako hoćete migrante, dajte da organizujemo privatne kampove u Kandaharu”, rekao je on.

Zatražio je i da se Srbja, kada su i pitanju fondovi za borbu protiv migrantske krize, tretira kao da je članica Evropske unije.

“Imamo iste probleme i zašto bismo ih rešavali na drugačiji način. Fronteks ne treba da bude samo čuvar spoljnih granica EU. Nama dolaze migranti iz EU, uđu u Srbiju, pa pokušaju da ponovo uđu u EU. Uloga Fronteksa mora biti drugačija, da budu i na granicama zemalja koje nisu članice”, zatražio je Vulin.

Rekao je da postoje brojni problemi koje EU ne može da reši bez Srbije, a jedan je migrantski, i zato treba Srbiju da tretira kao saveznika i partnera.

“Vučić je bio možda jedini evropski lider van granica EU koji je potpuno otvoreno ponudio pomoć u rešavanju migrantskih problema. Mi smo sebe obavezali da uvek imamo spremne kapacitete ako se migranti pojave na našoj granici. Potvrdili smo da je to tako i da smo humani i organizovani”, rekao je on.

Vulin je, takođe, ukazao i da je pitanje da li Evropa želi Srbiju u svom članstvu.

“To je još jedno jednostavno pitanje na koje ne dobijamo odgvor. Ako nas želite u svom članstvu, tretirajte nas kao ravnopravnu zemlju koja može da pomogne. Ako ne želite, nema potrebe da se prave platforme i papiri. Mi ćemo i tada dalje biti poudzan sused i siguran saveznik. Ne treba nam članstvo u EU da bismo sarađivali sa policijom drugih zemalja. Mi se razumemo i borimo protiv zajedničkih problema. A za neke druge stvari potrebno je doneti političke odluke”, naglasio je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karner rekao je da austrijska i srpska policija odlično sarađuju i dosledno deluju u borbi protiv ilegalne migracije, trgovine ljudima, i narkotika.

Preneo je da je zahvaljujući informacijama iz Srbije nedavno uhapšen šef bande krijumčara ilegalnih migranata, koji je odgovoran za prebacivanje više od 2.000 ilegalaca u EU.

Karner je naglasio da je situacija na Zapadnom Balkanu za Austriju veoma važna, jer od nje zavisi i bezbednost u njegovoj zemlji.

Ukazao je da postoji odlična saradnja Srbije i Austrije na više nivoa, i da su danas dogovorili dalje sastanke i razmene, kao što je krajem septembra skup o sajber kriminalu.

“Važno je da naše zemlje sarađuju intenzivno posebno vezano za borbu protiv svakog oblika ekstremizma, sajber kriminala, ali pre svega ilegalne migracije i trgovaca ljudi. Saglasni smo da su trgovina i krijumčarenje ljudi najgori oblik organizovanog kriminala”, rekao je Karner.

Kako je rekao, krijumčari za svoje usluge traže od 3.000 do 5.000 evra i koriste muku ljudi, čemu se svi moramo suprotstaviti.

“Moramo da se suprostavimo tome i zato nam je potrebno partnerstvo sa Zapadnim Balkanom, a posebno Srbijom“, kazao je Karner.

On je istakao da po broju zahteva građana iz Maroka, Pakistana i Bangladeša za dobijanje azila u Austriji, može da se vidi da je ilegalna migracija ponovo u porastu.

“Važno je pokazati da azil mogu dobiti samo oni kojima je potrebna pomoć jer beže od rata, ali ne i ekonomske izbeglice”, podvukao je Karner.

Najavio je pojačanu saradnju u zaštiti srpsko-severno makedonske granice, uz dronove koji mogu vršiti noćni nadzor državne međe.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: