Podeli vest

Vulin je prisustvovao u Zalazju kod Srebrenice obeležavanju 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulin
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ Anton Antanasijevic

Ministar unutrašnjih poslova Alskandar Vulin izjavio je danas da Srbi moraju da govore i da se sećaju svojih žrtava jer niko drugi neće.

On je danas, kao izaslanik predsednika Republike Srbije i kao ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao u Zalazju kod Srebrenice obeležavanju 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine, u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni u okviru tradicionalne memorijalne manifestacije “Petrovdanski dani”.

„Kažu da sreća razjedinjuje, a bol izjednačava. Kad su Srbi u pitanju nije tako. Srpski bol ne zanima nikoga, za srpskim žrtvama se niko ne okreće, za crnim maramama srpskih majki baš niko neće da pusti suzu. Ja poštujem tugu i bol belih marama majki Srebrenice, ali ne razumem zašto niko ne može da pusti ni jednu jedinu suzu ni pokaže razumevanje i podeli bol sa crnim maramama srpskih majki”, izjavio je ministar.

Vulin je istakao da je u Zalazju u ime predsednika Srbije i predsednika svih Srba Aleksandra Vučića da podeli tugu i bol sa porodicama tragično stradalih Srba, a da na odavanju počasti stradalim Srbima u srebreničkom kraju nema predstavnika međunarodne zajednice, drugih država, nikog osim Srba, jer srpske rane bole samo Srbe.

„Koliko Srba je potrebno da bude ubijeno, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko srpske dece je potrebno da ne odraste, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko iskopanih očiju sudije Ilića je potrebno da se osudi jedan Naser Orić? Na ova pitanja nam niko nije dao odgovor i zato mi Srbi moramo da budemo ovde, da govorimo, da se sećamo jer niko drugi neće. Iza mene su dva spomenika u dva rata. Da ne bi bilo trećeg spomenika ne smemo da zaboravimo”, poručio je izaslanik predsednika ministar Vulin.

On je naglasio da bi 30 godina moralo biti dovoljno da se ostvari zemaljska pravda, da se zna ko je zločine nad Srbima počinio i da im kazna bude pravedna, ali da 30 godina, pa i 300, nije dovoljno da pravde bude za Srbe, od kojih niko ne traži oprost, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

”Danas sam ovde u ime predsednika Republike Srbije i predsednika svih Srba Aleksandra Vučića da sa vama podelim bol, tugu, da podelim razočaranje i muku što 30 godina nije dovoljno da se zemaljska pravda izlije nad glavama onih koji su ove zločine učinili. Trideset godina je prošlo i nijedno srpsko dete nije zaslužilo pravdu. Zločinci koračaju, pišu knjige, hvale se velikim uspesima i pobedama, a iskopane oči sudije Ilića u njihovoj ruci ne zaslužuju ni malo pravde. Eno Nasera Orića, eno uz njega koljača, svi postoje i traju. 30 godina žive i dišu, a deca koja su ubijena danas bi imala 30 godina, imala bi svoju decu, neko bi ime nosio po njima”, istakao je Vulin.

Ocenio je da 30 godina nemanja pravde za srpske žrtve nije nikakva usamljena greška, politička igra, zaborav i zaboravnost.

”Ovo je plan, ovo je sigurna, voljna odluka da za Srbe nema ni pravde ni utehe. 30 godina bi moralo biti dovoljno da se ostvari zemaljska pravda, da se zna ko je zločine počinio i da kazna bude pravedna i za nauk onima koji bi zločine da ponove. Trideset godina bi moralo biti dovoljno za svaku žrtvu samo da žrtva nije srpska. Trideset godina bi moralo biti dovoljno da bar neko odgovara za bar jedno srpsko dete”, rekao je ministar.

”Kao da ih nismo ni rodili, kao da nismo ni trajali, kao da nismo ni živeli. Zato i nema kazne za zločince, jer ako ima kazne onda ima zločina, ako ima zločina onda je zločin izvršen nad nekim, a ako je izvršen nad nekim taj neko ima svoje ime, taj je imao svoj život, veru i naciju, onda je postojao. Onda ovo nije zemlja stranaca. Onda je ovo zemlja onih koji su u njoj živeli, a bili su Srbi. Da se to ne bi dokazalo i ta jednostavna istina ispričala nema kazne za ovaj zločin”, naglasio je Vulin.

Dodao je da bi 30 godina moralo biti dovoljno da bar za iskopane oči sudije Ilića Naser Orić odgovara, da bar za jedno srpsko dete neko odgovara.

“Da je pravde danas bi ćutali, prekrstili se, zapalili sveću, sećali se i ne bi govorili ništa, jer je pravda već kaznila one koji kaznu zaslužuju , a pravednike upisala tamo gde im je mesto. Ali pravde nema, nema je za Srbe”, poručio je Vulin.

””Ja razumem tugu i bol svakoga, duboko poštujem bele marame majki Srebrenice, ali ne razumem i ne mogu da razumem da za crne marame srpskih majki nema ni jedne suze, nema ni jednog saučešća, ni jedne ruke preko tih sedih kosa da ih pomiluju i kažu oprosti ili izvini”, kazao je izaslanik predsednika i ministar Vulin.

Istakao je da od nas Srba traže svašta, da priznamo Kosovo, da se odreknemo sebe, da budemo drugačiji, da priznamo tuđe zločine kao svoje, ali da jedino od Srba niko ne traži, ne traži oprost.

„Niko od nas ne traži da im oprostimo za ovu pobijenu decu, niko od nas ne traži da im oprostimo za grehe njihovih očeva. Od nas traže i dušu i život, samo ne traže da oprostimo za našu pobijenu decu, samo ne traže od nas da im oprostimo. Oni ne misle da su pogrešili, ne misle da njihovi zločini zalužuju kaznu”, istakao je izaslanik predsednika i ministar Vulin.

Naglasio je da za Srbe nema drugog uzdanja i nade sem da se uzdaju u sebe i da štite jedni druge, jer naše rane bole samo nas.

„Chutali smo i ako ima greha u našim precima onda je greh što su ćutali o ustaškim zločinima, o jamama i kamama. Onda je, ako ima greha u našim očevima i našim dedovim to što smo ćutali o Jasenovcu, što smo dva puta poverovali u to da su oni koje smo oslobađali u dva svetska rata slobodni sa nama a ne da su bili slobodni sa onima koji su nas ubijali”, rekao je ministar.

Dodao je da ako ima greha u našim očevima i dedovim onda je greh što smo ćutali o strašnom pogromu našeg naroda, što smo ćutali i pravili se da ne znamo koliko su duboke jame bezdanice i koliko smo mrtvih ostavili u svakom od ratova.

„Zato, pred ova dva spomenika, iz dva rata moramo da govorimo da ne bi bilo trećeg spomenika i trećeg rata, jer svaki put kada ućutimo, svaki put kada drugima prećutimo ono što nam je činjeno budemo spremni da nam se dobro zlim vrati. Ko je ćutao o Jasenovcu taj je dočekao Oluju”, poručio je Vulin.

Vulin je položio je vence na spomen-obeležja ubijenim srpskim civilima i vojnicima u srebreničkim i bratunačkim selima 1992. godine stradalim od muslimanske vojske pod komandom Nasera Orića, kao i srpskim žrtvama koje su tokom Drugog svetskog rata ustaše ubile 1943. godine, navedeno je u saopštenju MUP-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: