Podeli vest

Da na čelu Srbije nije Aleksandar Vučić ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, rekao je Vulin

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulin
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Da na čelu Srbije nije Aleksandar Vučić ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, jer on pokazuje snagu koja prevazilazi položaj predsednika jedne male države i verujem da će izdržati, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin je u intervjuu za Novosti rekao da je u istoriji srpskog naroda svaka generacija Srba iskoristila priliku da Rusima kaže “ne”, ali da se posle nekoliko godina, kako je rekao, ispostavilo da opstanak države zavisi od ruskog “da”.

“Kroz istoriju, od 19. veka pa do danas, Srbi nisu mogli da reše ni jedno ključno nacionalno pitanje bez aktivnog i često po Rusiju vrlo skupog učešća, ali je bilo i onih koji su pokušavali da rešavanje srpskih nacionalnih pitanja traže u odricanju od Rusa i svaki put su morali da priznaju krah takve politike”, kazao je Vulin.

Vulin je naveo da bi se eventualni poraz Rusije u ratu sa Ukrajinom osetio na svim pozicijama Srbije, te da našu državu zapadna civilizacija doživljava kao “nesretno uklinjenu rusku braću u antiruskom frontu” i da šta god da uradimo nećemo postati deo njih.

Dodao je da je istorijski uspeh što je Vučić uspeo da stvori prijateljske odnose sa Kinom i upitao šta bi bilo kada bi oni koji traže od nas da uvedemo sankcije Rusiji to zatražili i za Kinu?

“Sumnja li neko da bi poraz i polsedični raspad Rusije o kom maštaju generacije zapadnih državnika i generala ojačao Šiptare i sve one koji osnaženu Srbiju Aleksandra Vučića vide kao pretnju i predmet mržnje. Vučić nije mali Rus, on je veliki Srbin. Zbog takvih primera čuvanja časti obraza, date reči i nezaboravljanja svega što nas vezuje sa Rusima, Srbi su narod koji na istorijskoj mapi zauzima više mesta nego na geografskoj karti sveta”, kazao je Vulin.

Komentarišući zahtev nemačkog kancelara Olafa Šolca da priznamo nezavisnost Kosova ako želimo da uđemo u EU, Vulin je ironično upitao da ako nam nije interes da se odbranimo na Kosovu i Metohiji, onda da Srbija prizna Kosovo i tako pomogne stvaranje “velike Albanije”?

“Ako nam nije interes da sačuvamo 800.000 Srba koji žive za Srbiju i čija snaga može da obnovi Srrbiju , onda da popustimo. Mi nemamo kuda osim da opstanemo”, zaključio je Vulin.

Na pitanje da li je onemogućavanje dolaska ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u stvari bila pokazna vežba i “bolno” podsećanje da je Srbija, ipak, izolovano ostrvo, Vulin kaže da se ne traži da na Pasuljanama desantira vazdušno-desantna vojska Rusije, već da Rusija i Srbija sarađuju po pitanju gasa.

Vulin je istakao da nije interes Srbije da se meša u sukobe velikih sila, kao ni da umanji bliskost i saradnju sa Rusijom i njenim rukovodstvom.

Komentarišući rezoluciju EP o Srbiji u kojoj se kaže da nećemo otvoriti nijedan klaster dok ne uvedeno sankcije Rusiji i da li je došlo vreme da se napuste evrointegracije, Vulin kaže da je EU odustala od Srbije i od drugih zemalja sa Balkana, a ne obratno.

“Severna Makedonija je promenila ime, poništila referendum, podelila zemlju, dala pola vlasti Šiptarima, iako oni čine 25 odsto stanovništva, učlanila se u NATO i opet nije dovoljno ni da počnu da ih maltretiraju pitanjima i promenjivim politikama ni za narednih pedesetak godina”, kazao je Vulin.

Sa druge strane, kaže Vulin, Srbija je kako bi postala deo Evropske unije, 5. oktobra srušila svoj ustavni poredak, izručila Hagu sve svoje državnike, vojnike i policajce..

“Da bi EU komesari bili malo bolje raspoloženi, Srbija je prećutala umanjivanje RS, dopustila da se razbije državna zajednica SCG i nije rekla ni reči dok su Srbi u Crnoj Gori trpeli progon”, naveo je Vulin.

Na pitanje kako teče istraga o svim krivičnim delima koje je počinila kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Vulin kaže da je broj ljudi koje su ubili pripadnici klana daleko veći od poznatog, te da će se daljim istragama utvrditi precizno.

Uptan da li Zvicerov klan i dalje ugrožava bezbednost predsednika Vučića, Vulin kaže da je Vučić prva meta “kavačkog klana” i jednog od njegovih predvodnika Radoja Zvicera, te da oni koji su stvorili Zvicera i dalje imaju moć i vlast i da neće oprostiti Vučiću što im je uzeo tržište države, novac i regrutnu bazu.

“Ako i uhapsimo Zvicera, pre nego što ga likvidaraju njegovi šefovi, opasnost po život predsednika Vučića neće prestati”, naveo je Vulin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: