Podeli vest

Na teritoriji severne Crne Gore koja zauzima 52 odsto površine države, gde prema nekim podacima živi svega 177.000 građana ili 28 odsto, za poslednjih 25 godina napustilo je 50.000 stanovnika, računica je NVO Euromost iz Bijeljog Polja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

aerodrom podgorica
FOTO TANJUG/ MEDIABIRO

” Dramatičan je podatak da je, prema popisu iz 1991. godine, severni region brojao 218.592 stanovnika, a taj broj se do 2003. godine smanjio za 23.713 stanovnika. Prema popisu iz te godine na severu je bilo 194.879 stanovnika, a trend iseljavanja stanovništva se nastavlja i do 2011. godine, kada se broj stanovnika umanjio za 17.042”, izračunali su ugrubo u ovoj NVO.

Koliko je stanje dramatično govori podatak da je u odnosu na popis iz 1991. godine, iz najveće, bjelopoljske opštine, praktično nestalo 9.217 stanovnika, iz Pljevalja 8.807, Berana 4.983 stanovnika, prenosi portal RTCG. U Bijelom Polju, koji su nekada zvali crnogorski Mančester, je nestala cela industijska zona gde je posao izgubilo oko 11.000 ljudi.

U Beranama je je takođe ugašena svaka fabrika i bez posla u privredi ostalo desetak hiljada ljudi.

Sve je pogašeno i u Mojkovcu. Na zavodima za zapošljavanje na severu na spisku nezaposlenih je nekoliko desetina hiljada građana. Čitave porodice pakuju kofere i od socijalne bede spas traže u zapadnoevopskim zemljama i iz drugih severnih gradova – Petnjice, Gusinja, Pljevalja.

“Računica je jasna. Ako im i ne uspe da ostanu duže, za nekoliko meseci rada na crno, što jeste rizično, ali ne neizvodljivo, oni će zaraditi mnogo više nego u Crnoj Gori za godinu ili dve”, piše portal. Neki od njih će, kažu, pokušati da dobiju radne dozvole, koje u Nemačkoj, kako prenose mediji, koštaju od tri i po do pet hiljada evra.

„Čini se da nema dana da po neka stolica u učionici ne ostane prazna. Odlaze čitave porodice, roditelji odvode decu. Pokušavaju tamo da ostanu. Vraća se jedino ko mora“, rekao je porta jedan prosvetni radnik iz Petnjice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: