Podeli vest

Jahta Amadea dugačka 106 metara stigla je na Fidži 13. aprila kada je zaplenjena, ali je Fidži preskupo da održava brod usred pravnih sporova oko zaplene

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jahta
Foto: Shutterstock

Sud na Fidžiju doneo je danas presudu prema kojoj Sjedinjene Američke Države treba da preuzmu jahtu u ruskom vlasništvu iz te pacifičke ostrvske države, jer je za Fidži preskupo da održava brod usred pravnih sporova oko njegove zaplene.

Operativna grupa Ministarstva pravde SAD “Klepto Kepčer” fokusirala se na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine ruskih oligarha u pokušaju da izvrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog sukoba u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Jahta Amadea dugačka 106 metara stigla je na Fidži 13. aprila, nakon 18-dnevnog putovanja iz Meksika.

Vlasti Fidžija su je zaplenile nakon što je Viši sud te zemlje prošlog meseca izdao američki nalog koji povezuje jahtu sa sankcionisanim ruskim oligarhom Sulejmanom Kerimovim.

FBI je saopštio da je luksuzno plovilo, vredno 300 miliona dolara, imalo operativne troškove od 25 do 30 miliona dolara godišnje, a da će SAD platiti održavanje broda nakon što je zaplenjeno.

Međutim kako se navodi u presudi Vrhovnog suda, javni interes zahteva da jahta “isplovi iz voda Fidžija”, jer je njeno pristajanje na Fidžiju “skupo koštalo Vladu Fidžija”.

Kako se dodaje, brod je uplovio u vode Fidžija bez ikakve dozvole i najverovatnije da bi izbegao krivično gonjenje SAD.

Javni tužilac Fidžija Kristofer Prajd naveo je u saopštenju da se odlukom potvrđuje posvećenost te ostrvske države poštovanju međunarodnih zahteva za međusobnu pomoć i međunarodnih obaveza.

“Amadea je predata američkim vlastima i sada će napustiti Fidži”, dodao je on.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: