Podeli vest

U Srbiji je ponovo pokrenuto pitanje poreza na držanje pasa. Ova praksa plaćanja takse ili poreza na držanje pasa već postoji u zemljama širom sveta, a taj novac se koristi uglavnom za dobrobit životinja. Treba li ovakav porez Srbiji?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

pas
Foto: Pixabay

Porez na pse, koji se često naziva i porez ili taksa na vlasništvo pasa postoji u brojnim zemljama širom sveta, a u Srbiji se ponovo postavlja pitanje da li ga i u našoj zemlji treba uvesti.

Generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije Mahmud al Dagistani, smatra da bi trebalo uvesti porez na pse i navodi da mnoge evropske zemlje imaju ovaj porez, bez obzira na to o kojoj veličini psa je reč.

“Sećam se da su šezdesetih godina postojali punktovi za vakcinaciju pasa. Svaki vlasnik bio je obavezan da vakciniše psa, plus da plati određeni iznos kao porez. Ako treba da se plati porez za psa, ja sam za to. Neka bude 1.000, 2.000, 3.000 dinara. Pomnožite to sa sa brojem vlasnika, pa neka ih je 400.000, vidite kolika je to suma novca”, rekao je Dagistani za današnju “Politiku”.

Šta ako porez istera pse na ulice?

Na opasku da bi uvođenje poreza moglo da dovede do toga da veliki broj vlasnika pasa, zbog dodatnog troška, izbaci ljubimce na ulice, Dagistani je rekao da bi to moglo lako da se reši, pošto su psi čipovani i zna se ko su im vlasnici pa bi oni morali da plate kaznu. Od tog novca bi se, prema njegovim rečima, finansirali azili za pse.

Dagistani smatra i da bi trebalo pojačati rad komunalnih službi koje bi kontrolisale vlasnike pasa koji svoje ljubimce slobodno šetaju. Zapitao je i zašto komunalni policajci ne kažnjavaju vlasnike koji bez zaštitne korpe i povoca šetaju ljubimce i izneo stav da bi takvi vlasnici trebalo da se kažnjavaju.

“Potrebno je primeniti zakon, pooštriti kazne, kako novčane, tako i zatvorske, jer su očigledno slabe”, rekao je Dagistani. Smatra da je za svaki incident u kome učestvuje pas, kriv vlasnik, jer, kako je rekao, ako je neko rešio da uzme psa iz ljubavi za sebe ili dete, mora i da brine o njemu.

Kako se plaća porez na pse u svetu?

Porez na pse se u zemljama u kojima je uveden razlikuje u zavisnosti od lokalnih zakona i propisa u različitim gradovima i opštinama. Visina poreza na pse u na primer, u Nemačkoj određuje se na osnovu vrste pasa, broja pasa koje vlasnik poseduje i mesta prebivališta vlasnika. Slično je i u Austriji.

Uobičajeno, porez na pse se plaća na godišnjem nivou, a visina poreza može varirati. Na primer, u nekim gradovima, visina poreza može biti veća za rase pasa koje se smatraju opasnima. U drugim gradovima, visina poreza može biti jednaka za sve rase pasa.

Koliko je porez na pse?

Prosečna visina poreza na pse u evropskim zemljama kreće se u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra godišnje po psu, u zavisnosti od lokalnih propisa. Visina poreza na pse i mogući popusti ili oslobađanja od poreza takođe se mogu razlikovati u zavisnosti od starosne dobi psa, statusa vlasnika (npr. osobe sa invaliditetom) ili drugih specifičnih uslova.

Jeste li sposobni da kontrolišete svog psa na ulici?

U Austriji, na primer, postoje testovi za vlasnike pasa kojima osoba dokazuje da je sposobna da kontroliše svog psa na javnim mestima. Test za vlasnike ima teoretski i praktični dio, a uključen je i pregled ljubimca.. I dok je za većinu pasmina i vlasnika pristupanje testu dobrovoljno, vlasnici pojedinih vrsta obavezni su da prođu test. To su uglavnom veće i „opasnije” pasmine poput staforda, bull terijera, pit bulla, mastifa, rotvajlera i slično, a vlasnik mora položiti test u roku od tri meseca nakon što je kupio ili udomio psa ili najkasnije kad pas navrši šest meseci.

Za šta se koristi novac od poreza na pse?

Austrija na primer navodi da novac od poreza na pse koristi za održavanja zelenih površina i parkova za pse, pražnjenja javnih kanti za smeće i poboljšanja uslova u skloništima za napuštene pse.

U velikoj Britaniji ovaj novac se na primer koristi za finansiranje javnog servisa BBC i plaćaju ga oni koji imaju televiziju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…