Podeli vest

Jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu svake godine, što je oko 1.3 milijarde tona, bude bačeno, a to je i više nego dovoljno da svi gladni u svetu budu nahranjeni. Zemlje širom sveta merama pokušavaju da reše ovaj globalni problem, a Baklan je u samom vrhu na popisu onih koji bacaju najviše

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“Važno je da za praznike ima dovoljno hrane, pa i da pretekne, ma kolika da je kriza”- ovo je najčešća izjava koja se u Srbiji čuje pred sezonu slava i proslava.

Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za unapređenje životne sredine.

Ili kako je BBC na srpskom to bolje opisao “kada bismo svu količinu hrane koju bacimo u roku od godinu dana spakovali u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali bi se protezala od Subotice do Kragujevca”.

Bacanje hrane, uz to što je ekološki i moralni problem, takođe je i finansijski.

Prema procenama Centra za unapređenje životne sredine, po gore navedenoj računici, prosečna Srpska četvoročlana porodica godišnje baci jednu minimalnu platu, oko 40.000 dinara, bacajući hranu.

Načina da se manje hrane baca ima više, a jedan od njih je i bolje planiranje.

Kako ovaj savet nije lako odmah sprovesti u delo, možda bi mogla da pomogne statistika o tome šta najviše bacamo.

Najviše se baca hleb (10,18 kilograma), zatim meso (7,18 kg) i mleko (6,74 kg), a najmanje voće (5,7 kg) i povrće (5,33 kg).

Stručnjaci savetuju i zamrzavanje viška hrane sve dok se u u Srbiji ne sprovede neki od modela jednostavnih donacija takozvanim “bankama hrane”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: