Podeli vest

U prvih šest meseci od stupanja na snagu odredbe Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR) kojim je uvedena obaveza elektronske registracije osnivanja privrednih društava, putem portala za elektronsku registraciju privrednih subjekata osnovano je 4.062 privrednih društava.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

APR DOZVOLE
Foto: Pixabay ilustracija

Kako je saopšteno iz APR-a, unapređeni portal omogućuje podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje naknade za registraciju putem platne kartice, kao i dostavljanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta.

Ističe se da ovaj način registracije skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavljuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalju putem pošte.

“S obzirom da je i iznos naknade za elektronsku registraciju niži u odnosu na visinu naknade za registraciju u papirnoj formi, smanjeni su i troškovi elektronske registracije”, navodi se u saopštenju.

APR je uvela elektronsku registraciju privrednih subjekata 2018, za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), a od 2019. i za višečlanog DOO-a i korisnicima je tada ostavljena mogućnost izbora između dva načina registracije – u papirnoj ili elektronskoj formi.

Za elektronsku registraciju tada se opredeljivao mali procenat korisnika i u periodu od 1. januara do 17. maja ove godine, na ovaj način je osnovano svega 367 privrednih društava, a uvođenjem obavezne elektronske registracije broj elektronski osnovanih društava povećan je čak 11 puta.

Navodi se i da je u 2022. elektronskim putem registrovano 3.765 preduzetnika, dok je u ovoj godini, zaključno sa 17. novembrom, osnovano 5.615 preduzetnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

TELO NAVALJNOG PREDATO MAJCI

Telo preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je danas portparolka Navaljnog…