Podeli vest

Dačić koji će, kako kaže, ove godine obeležiti 30 godina neprekidnog izbora u parlament

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/RADE PRELIC

Nosilac liste SPS-a Ivica Dačić smatra da bi za Srbiju i njenu političku stabilnost, za očuvanje mira, razvoja i zaštite državnih i nacionalnih interesa u narednom periodu bilo najbolje da nakon izbora on bude premijer, a da Aleksandar Vučić predsednik.

Dačić koji će, kako kaže, ove godine obeležiti 30 godina neprekidnog izbora u parlament, ističe da je koalicioni cilj stranke čiji je lider i SNS-a da na ovim izborima u parlamentu zajedno imaju između 150 i 170 poslaničkih mesta.

Na pitanje da li sa Aleksandrom Vučićem ima dogovor da nakon izbora, u slučaju pobede naprednjaka i ulaska socijalista u parlament bude premijer, kaže da nema , ali smatra da za to dogovor i nije potreban.

“Nije potreban dogovor da ja odredim nešto kao svoj politički cilj jer naš je cilj da pokažemo da smo spremni da preuzmemo odgovornost i u slučaju da dobijemo veliki broj glasova, to je naša ponuda”, kaže Dačić za Tanjug.

Uz primedbu da mnogi koji će učestvovati na izborima ne žele da kažu ko su im kandidati za premijera, kao i da se mnogi lideri stranaka ne kandiduju kao prvi na listi, lider SPS-a ističe da ništa ne krije.

“Svuda pričam da mislim da je za Srbiju najbolje da Aleksandar Vučić bude predsednik, a Ivica Dačić premijer. To najbolje za političku stabilnost Srbije i za državotvornost i za ovo krizno vreme kada je važno donositi ključne odluke, ali i za očuvanje mira, razvoja i zaštite državnih i nacionalnih interesa u narednom periodu. To bi bila po mom i našem mišljenju pobeda Srbije”, navodi.

Dačić kaže i da o konkurentima ne razmišlja jer je fokusiran na zajednički rad sa SNS-om kako bi svako osvojio što više glasova.

Dodaje da im je cilj da zajedno imaju između 150 i 170 poslaničkih mesta i da Vučić pobedi u prvom krugu i kaže da su to definisali kao pokušaj “maksimizacije rezultata”.

Na pitanje slaže li sa ocenama da je pomogao Vučiću time što se nije kandidovao za predsednika kaže da je to i bio cilj.

Napominje da je pozvao je sve koji se nalaze u vladajućoj koaliciji da podrže Vučića i da nemaju više kandidata za predsednika jer bi, kako pojašnjava, trebalo da postoji slika državnog i nacionalnog jedinstva u vladajućoj koaliciji.

Kada je reč o kampanji SPS-a i koalicije okupljene oko te stranke, Dačić kaže da se može okarakterisati kao liderska i dodaje da se sada prvi put u kampanji ističe njegovo ime kao lidera.

To je, kako kaže, zato što je sada specifična politička pozicija imajući u vidu da se predsednički izbori održavaju zajedno sa parlamentarnim i lokalnim.

Podseća da je SPS i na prethodnim predsedničkim izborima podržao Aleksandra Vučića kao kandidata, ali dodaje da je za budućnost partije važno koliko će se osvojiti glasova na parlamentarnim izborima, odnosno poslaničkih mesta.

“Pošto smo se dogovorili da tu idemo odvojeno, onda moramo da imamo određenu specifičnu kampanju jer ne možete da vodite kampanju za parlamentarne izbore time što ćete pozivati građane da glasaju za Vučića za predsednika jer onda fali motivacioni faktor za naše birače”, dodaje.

Na konstaciju da na listi “Ivica Dačić – Premijer Srbije” nema atraktivnih imena ličnosti iz kulturnog i javnog života, lider SPS-a kaže da ovoga puta nisu išli na to da ima veliki broj nestranačkih ličnosti jer nema dovoljno prostora za njihovu afirmaciju na listama.

Ipak, dodaje, pokrivene su sve strukture – od lekara, medicinskih sestara, sportista, onih koji se bave pitanjima penzionera, a na listi je i Zoltan Dani koji je oborio F 117 1999. godine, kao i udruženje “Naša Drina”.

Kada je reč o tome koliko se ova kampanji razlikuje od dosadašnjih , Dačić primećuje da se razlikuje zbog rata u Ukrajini.

“Intenzitet i pravac kampanje donekle su obeleženi ratom i u tom pogledu se razlikuje od nekih drugih. Ona nije prekratka u formalnom smislu te reči, bilo je dovoljno vremena, izbori su raspisani 15. februara, međutim stranke se očigledno teško snalaze sa tim koji pristup da imaju kada je potrebno pokazati sposobnost da se na najbolji mogući način reaguje u kriznim situacijama”, kaže Dačić.

Sposobnost reagovanja u kriznim situacijama je nešto što nedostaje naročito opozicionim političkim strankama, smatra Dačić i dodaje da zato i nemaju šta da ponude i ne izjašnjavaju se o toj temi.

“Za mene je neshvatljivo zašto se neke političke stranke ne izjašnjavaju o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, a jedna od tema je pitanje KiM, svi nešto pričaju u neformalnim razgovorima da je Kosovo izgubljeno, pa neka javno kažu za šta se zalažu. Ili se zalažu za ulazak u NATO, a ako stvarno misle da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da su Srbi počinili genocid, onda treba da izađu i o tome govore”, navodi.

Međutim, dodaje, s obzirom da se ne izjašnjavaju ni po jednoj temu, pokazuju da misle da je ćutanje zlato, a u stvari se pokazuju kao jedna neozbiljna alternativa vlasti.

“Njihova politika bi bila da prođu izbori pa ćemo u tišini da vidimo šta je ko kome obećao. Ja sam jasno dao odgovore na sva ta pitanja”, kaže lider socijalista.

Podseća da se politika SPS-a temelji na dva glavna principa – nacionalni, odnosno patriotski princip i princip socijalne pravde.

“Nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohija”, kazao je Dačić podsećajući da je u vreme dok je bio ministar spoljnih poslova 18 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i dodajući da će nastaviti sa tom politikom.

“Protiv smo ulaska u NATO, ne dozvoljavamo da bilo ko o Republici Srpskoj govori da je genocidna tvorevina i protiv toga da Srbija uvodi sankcije Rusiji i drugim našim prijateljima jer nismo mi u lagodnoj situaciji da možemo da gubimo prijatelje kojih nema mnogo na pozicijama na kojima mogu da nam pomognu da se spreči donošenje loših odluka”, naglašava.

Navodeći da mnoge od zapadnih zemalja ne žele da promene politiku prema Srbiji, već da žele da jačaju i otvaraju pristup Kosova u međunarodnim zajednicama, uključujući UN, Dačić kaže da se Srbija nalazi u nezgodnoj situaciji jer iako ima jasan i principijelan stav koji se tiče teritorijalnog integriteta, uključujući Ukrajinu i protiv je urušavanja integriteta i rata, ne može da uvodi sankcije Rusiji koja je njen pouzdan prijatelj u Savetu bezbednosti UN.

U tom smislu podseća da je Rusija stavila stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, kao i da je spremna da stavi veto na prijem Kosova u UN.

“To bi bilo neodgovorno sa naše strane i samoubilački”, zaključuje.

Kada je reč o pitanju socijalne pravde, Dačić kaže da su socijalisti mišljenja da je došlo vreme posle finansijske konsolidacije i priliva stranih investicija, da se više pažnje posveti “običnom čoveku i njegovoj porodici, svim problemima, strahovima i izazovima koji prati čitav period tranzicije od socijalnističkog društva ka kapitalizmu.

U tom smislu, Dačić smatra da nismo ušli u kapitalizam 21. veka već u, kako kaže, neki surovi i sirovi kapitalizam sa početka prvobitne akumulacije kapitala, gde su fabrike privatizovane, radnici otpuštani sa posla, uništavana preduzeća i gde su izbačena radnička prava za koja su se radnici borili decenijama iz našeg zakona.

“Moramo da posvetimo više pažnje ljudima koji žive od svog rada, bilo da su radnici, seljaci, moramo više pažnje da posvetimo subvencijama seljacima jer bez srpskih seljaka Srbija ne bi mogla da opstane. Zatim, besplatno školovanje, besplatna zdravstvena zaštita, socijalna penzija za one koji ne mogu da ostvare penziju jer nemaju dovoljno radnog staža. Mislimo da treba vratiti instituciju dečijeg dodatka”, navodi Dačić.

Navodeći da pojedini predstavnici starije generacije kažu da je nekada bilo zlatno vreme socijalizma, Dačić primećuje da to nije žal za Titom ili jednopartijskim sistemom, već za vrednostima poput relativno lakog zapošljavanja, dobijanja stana, mirnog života bez kriminala, kada su zdravstvo i školstvo bili besplatni, a pasoš najcenjeni na svetu.

“Sada vam neko kaže to je prošlost koja se neće vratiti. Ja kažem svima – to nije prošlost, to je budućnost, to mora da bude cilj svakoga društva i zato mislim da je važno isticati taj deo naše politike koji se tiče socijalne pravde i zato nikada ne pozivam da glasaju za mene, jer je nekorektno da pozivam da ja obavljam određene funkcije, ja pitam svakoga da li sebe pronalazi u ovome što ja pričam, da li ima neki interes u tome, šta je njegov interes, njegove porodice. Zato treba samo da idu da glasaju za sebe, za svoje interese i ja sam siguran da ako glasaju za sebe, da ćemo mi imati veliki broj glasova”, smatra lider SPS-a.

Dačić napominje da je u teškim vremenima, vremenima krize, uvek bitno da kormilo bude u rukama ljudi koji će garantovati siguran i stabilan put što je, kako kaže, svakako nemoguće bez određenog iskustva.

U tom kontekstu, dodaje, pokazao je ovih godina na raznim funkcijama na kojima je bio i kao ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Vlade, predsednik Narodne skupštine, da može da taj posao obavi u najboljem mogućem interesu Srbije i svih njenih građana.

Dačić, koji već 30 godina učestvuje na parlamentarnim izborima, kaže da se uvek rukovodi dijalektičkim materijalizmom, kako je Marks govorio, a kod nas definisao Dobrica Chosića u programu Saveza komunista – da ništa što je stvoreno ne sme da bude toliko sveto da ne može da bude prevaziđeno nečim još boljim kada je reč o programu partije i politici.

“Ove godine ću obeležiti 30 godina neprekidnog izbora u parlament, to znači da je istorija SPS i moja lično na neki način istorija Srbije u tom periodu, odnosno sve što se dešavalo prelamalo se i na poziciju i politiku SPS-a”, zaključio je lider socijalista.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: