Podeli vest

Studija koja je sprovela profesorka Univerziteta u Sirakuzi Stefani Ortig otkrila je da zaljubljivanje može izazvati ne samo isti osećaj euforije kao pri upotrebi kokaina, već utiče i na intelektualne oblasti mozga. Istraživači su takođe otkrili da zaljubljivanje traje samo petinu sekunde.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ljubav
Foto: Shutterstock

Rezultati istraživačkog tima otkrili su da kada se osoba zaljubi, 12 oblasti mozga rade u tandemu kako bi oslobodile hemikalije koje izazivaju euforiju, kao što su dopamin, oksitocin, adrenalin i vazopresija.

Osećaj ljubavi takođe utiče na sofisticirane kognitivne funkcije i zato se postavlja pitanje da li je ljubav zaista stvar srca.

Da li se srce zaljubljuje ili mozak?

Tokom istraživanja naučnici su sebi postavili pitanje da li se zaljubljuje srce ili mozak, a Ortig nakon završetka istraživanja kaže da je to “nezgodno pitanje“.

“Rekao bih mozak, ali i srce je povezano jer se kompleksni koncept ljubavi formira procesima odozdo prema gore od mozga do srca, ali i obrnuto. Na primer, aktivacijom nekih delova mozga generišu se stimulacije za srce, ali i “leptirići u stomaku”, rekla je Ortig, a prenosi Science Daily.

Različite vrste ljubavi različito deluju na mozak

Studija takođe pokazuje da u zaljubljivanju i ljubavi učestvuju različiti delovi mozga.

Na primer, kada je u pitanju bezuslovnu ljubav, poput one između majke i deteta, biće aktivirane različite oblasti mozga, uključujući sredinu mozga.

A kada je u pitanju strastvena ljubav, aktiviraće se deo mozga za nagrađivanje, kao i asocijativna kognitivna područja mozga koja imaju kognitivne funkcije višeg reda.

Dalja istraživanja mogla bi detaljnije da pokažu kako različite vrste ljubavi utiču na mozak, ali bi verovatno mogla i da kreiraju test ljubavi koji bi otkrio da li nas i na koji način neko zaista voli.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…