Podeli vest

Tim naučnika otkrio je da jedno voće može značajno uticati na vaše mentalno zdravlje i to za samo četiri dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Novozelandski naučnici su otkrili da jedenje kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana, prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition.

„Sjajno je za ljude da znaju da male promene u njihovoj ishrani, poput dodavanja kivija, mogu da utiču na to kako se osećaju svaki dan“, rekao je koautor studije Tamlin Koner, koji predaje psihologiju na Univerzitetu Otago, u saopštenju koje prenosi Yahoo News.

Ovi efekti koji poboljšavaju mentalno zdravlje navodno su posledica činjenice da je ovo voće puno vitaminom C, za koji je poznato da podiže raspoloženje i vitalnost, između ostalih prednosti.

Da bi testirao navodne efekte voća na podizanje raspoloženja, tim „Kivija” je sproveo eksperiment ishrane na 155 odraslih osoba sa nedostatkom vitamina C.

Svakog dana tokom osam nedelja, učesnici su dobijali dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izveštavaju o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvalitetu sna i fizičkoj aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su i grupa vitamina C i oni koji jedu kivi prijavili poboljšano raspoloženje, ali samo ova druga grupa je rekla da osećaju povećanje uspeha.

Najbolje od svega, grupa kivija je navodno doživela poboljšanje vitalnosti i raspoloženja za samo četiri dana sa efektima, koji su dostigli vrhunac na oko 14-16 dana.

„Naši učesnici su imali relativno dobro mentalno zdravlje za početak, tako da su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili prednosti intervencija kivija ili vitamina C“, rekao je glavni autor dr Ben Flečer, koji je sproveo istraživanje kao deo svog doktorata u Otagu.

Naučnici su ove prednosti za mentalno zdravlje pripisali gore pomenutom visokom sadržaju vitamina C u kiviju.

Zanimljivo je da je učesnicima davana sorta SunGold — koja je iznutra žuta i navodno ima tri puta više vitamina C od pomorandže.

Flečer je rekao da rezultati na kraju pokazuju kako „ono što jedemo može imati relativno brz uticaj na to kako se osećamo“.

„Podstičemo holistički pristup ishrani i blagostanju, uključujući različite namirnice bogate hranljivim materijama u vašu ishranu“, rekao je naučnik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: