Podeli vest

Intenzivne 15-minutne vežbe mogu biti jednako efikasne kao i produžena sportska sesija – ako se zaista vežbate 15 minuta.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

vežbe
Foto: Pixabay

HIIT je ime za intenzivni trening od 15 minuta

HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta je kratak i kao što mu naziv kaže intenzivan. Ali ne brinite, postoje i pauze.

Stručnjaci kažu da za samo 15 minuta možete postići slične ili čak bolje rezultate u poređenju sa dužim treninzima. Ovaj vid treninga postao je posebno atraktivnan za ljude sa zauzetim rasporedom.

Velika prednost HIIT-a je što ne morate nužno da idete u teretanu i nije vam potrebna nikakva posebna oprema. Ovo olakšava integraciju HIIT-a u vaš svakodnevni život jer vam je potrebna samo prostirka za fitnes.

HIIT: Ovako funkcioniše metod treninga

HIIT nudi mnogo vežbi koje se mogu kombinovati jedna sa drugom. Ovo održava trening raznolikim i možete prilagoditi treninge ličnim preferencijama, ciljevima i nivou kondicije.

Ovo ne samo da povećava efikasnost treninga, već i motivaciju.

HIIT funkcioniše kombinovanjem kratkih, intenzivnih perioda vežbanja sa kratkim periodima oporavka ili pauzama.

Ovi intervali mogu da variraju u zavisnosti od vašeg nivoa kondicije i ciljeva treninga. Obično su u rasponu od 20 do 60 sekundi za faze stresa i 10 do 30 sekundi za faze oporavka.

Maksimalni napor je usmeren na stresne faze. To znači brzo trčanje, sprint, skakanje ili intenzivne vežbe sa težinom. Visok intenzitet izaziva telo i aktivira različite energetske sisteme.

Zbog visokog intenziteta HIIT-a, 15 minuta je dovoljno čak i za napredne korisnike da vežbaju i postignu uspeh u treningu.

HIIT može produžiti životni vek

Istraživanja su pokazala da je samo 15 minuta dnevno dovoljno za produženje životnog veka. Ova kratka, intenzivna aktivnost jača zdravlje srca, promoviše cirkulaciju krvi i jača imuni sistem .

Pozitivni efekti na celo telo su ogromni, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

HIIT stimuliše sagorevanje masti

Poznato je da HIIT vežbe podstiču sagorevanje masti. Intenzivno vežbanje u kratkim vremenskim intervalima znači da se masti ne sagorevaju samo tokom treninga.

Metabolizam ostaje povišen čak i nakon vežbanja, što rezultira dugotrajnim sagorevanjem masti. Ovo pomaže u regulisanju telesne težine i poboljšanju opšte kondicije.

HIIT usporava proces starenja

Redovne HIIT vežbe imaju dokazan efekat protiv starenja. Oni stimulišu proces obnavljanja ćelija i tako usporavaju proces starenja. Ovo ne samo da dovodi do mlađeg izgleda, već i poboljšava opšte zdravlje i vitalnost.

Može li vas HIIT zaista učiniti pametnijim?

U stvari, HIIT trening može povećati kognitivne performanse. Istraživanja su pokazala da intenzivna fizička aktivnost podržava rast i funkciju moždanih ćelija.

Ovo ne samo da pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija, već može i da zaštiti od bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Poboljšano raspoloženje uz HIIT

Odavno je poznato da vežbanje poboljšava raspoloženje. Ali ne morate da džogirate sat vremena. Samo 15 minuta HIIT treninga je dovoljno da reguliše nivo kortizola i otpusti endorfine.

Ove neurohemijske promene smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: