Podeli vest

Zaboravite sve što ste mislili da znate o ishrani – najnovije studije pokazuju: Nije važno šta ili koliko jedemo, već gde, kada i sa kog tanjira

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Od ovih “sitnica” zavisi da li ćemo se udebljati ili ne. Dobra vest: Naše navike u ishrani se mogu promeniti sa samo nekoliko malih trikova.

“Pažljiv pogled – to je sve što vam treba” kaže Brajan Vansinku, poznat po svojim istraživanjima o ponašanju potrošača i psihologiji ishrane.

NJegovo izvežbano oko može u deliću sekunde da otkrije gde nevidljiva hrana vreba u našoj kućnoj ili kancelarijskoj kafeteriji.

Neverovatna stvar u vezi sa tim: psihologe ne zanima šta jedemo ili koliko. Dovoljan je brzi pregled prostorija da bi mogli da kažu ko će na kraju večeri imati više kilograma. Ali kako ovo može da funkcioniše?

„Lakše je promeniti naše okruženje nego promeniti polaritet mozga“

Nakon više od 25 godina istraživanja i stotina studija, 56-godišnji bihejvioralni psiholog sa Univerziteta Kornel u državi NJujork otkrio je tajne psihološke faktore za koje veruje da igraju odlučujuću ulogu u razvoju gojaznosti – ali su i dalje potcenjeni. .

„Donosimo 250 odluka o hrani svakog dana“, izračunava Vansink.

„Čips ili salata ? Velika ili mala porcija? Ostrugati tanjire ili ih odmah odložiti? Fascinantno je to što smo u većini slučajeva u iskušenju milionima podsvesnih pokretača koje jedva primećujemo”, stoga, Vansink ne obraća mnogo pažnje na uobičajene savete o ishrani.

„Mi težimo da se fokusiramo na hranu, a ne na naše okruženje“, kaže Vansink.

„Mi smo previše fokusirani na to da jedemo manje jedne stvari, a više druge , ili se držimo iscrpljujućih modnih dijeta i planova za fitnes, što je pogrešno”, kaže Vansink.

Foto: Pixabay

On dodaje da čak i najpametniji, najdisciplinovaniji ljudi na dijeti koji broje kalorije mogu biti pod uticajem okoline jednako lako kao i mi ostali.

Ali ne morate to da prihvatite: najnovija istraživanja dokazuju da je dovoljno samo nekoliko malih promena da ne upadnete u ove zamke

Brajan Vansink je sastavio savete pomoću kojih možemo da preokrenemo situaciju i prevarimo svoju psihu tako da smršamo umesto da se ugojimo. NJegov najvažniji savet: „Ne treba da slušaš stomak da vidiš da li si sit – može da laže, a ovo su ostali.

  • Smanjite porcije: Koristite manje tanjire i činije kako biste smanjili količinu hrane koju servirate i jedete.
  • Kontrolišite dostupnost hrane: Držite nezdravu hranu van vidokruga, a zdrave opcije poput voća i povrća na vidljivom i lako dostupnom mestu.
  • Jedite polako: Fokusirajte se na polako konzumiranje hrane, jer će vam to pomoći da bolje osjetite sitost i smanjite unos kalorija.
  • Bez ometanja: Izbegavajte jesti dok gledate TV ili radite na računaru, jer ometanje može dovesti do prejedanja.
  • Planirajte unapred: Pripremite obroke i grickalice unapred kako biste imali zdrave opcije na raspolaganju kada ogladnite.
  • Povećajte unos vode: Pijte više vode tokom dana, posebno pre obroka, kako biste smanjili osećaj gladi.
  • Raznolikost hrane: Držite se raznovrsnih i uravnoteženih obroka kako biste dobili sve potrebne nutrijente i izbegli dosadu u ishrani.
  • Koristite visoke, uske čaše za piće: Ljudi imaju tendenciju da sipaju manje tečnosti u visoke, uske čaše nego u kratke, široke, što može pomoći u smanjenju unosa kalorija iz pića.
  • Čuvajte hranu van stola: Poslužite obrok na tanjirima u kuhinji umesto da postavljate posude sa hranom na sto. Na taj način, manje je verovatno da ćete posegnuti za dodatnim porcijama.
  • Napunite tanjir povrćem: Prvi deo tanjira napunite povrćem, a ostatak rasporedite za druge namirnice. Povrće je niskokalorično i bogato vlaknima, što pomaže u osećaju sitosti.
  • .Koristite pravilo “pola tanjira”: Uvek pokušajte da pola tanjira bude ispunjeno povrćem i voćem, što će pomoći u kontrolisanju unosa kalorija i povećanju nutritivne vrednosti obroka.J
  • asne vizuelne granice: Korišćenje tanjira sa jasnim vizuelnim granicama može pomoći u boljoj kontroli porcija, jer podseća ljude da se pridržavaju razumnih veličina porcija.
  • Bez dodataka na stolu: Izbegavajte stavljanje dodataka kao što su maslac, so i šećer na sto, jer to može podstaći nepotrebno konzumiranje.
  • Veličine pakovanja: Kupujte hranu u manjim pakovanjima ili razdelite velike pakete na manje porcije kako biste smanjili rizik od prejedanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: