Podeli vest

Zabranu bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u četvrtak i biće to agroekonomska mera koja će omogućiti da bude razumna cena za proizvođače i potrošače u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Zabrana izvoza žitarica, koju bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u četvrtak, strogo je agroekonomska mera koja će omogućiti da bude razumna cena za proizvođače i potrošače u Srbiji, izjavio je Tanjugu agroanalitičar i savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković.

“Nije dobro ni mudro da Srbija kao zemlja hrane ima skupu hranu, a da na to utiču neki drugi procesi u svetu”, rekao je Ðaković na Kopaonik biznis forumu.

Očekuje da će mera zabrane izvoza žitarica stupiti na snagu u toku ove nedelje.

“Slažem se da treba da zabranimo privremeno izvoz žitarica, što bi rekli fudbalskim žargonom – da stanemo malo na loptu. Najnovija vest je da je u Ukrajini zabranjen kompletan izvoz žitarica i ulja. To će se odraziti i na tržište EU”, kazao je on.

Ðaković je rekao da bi najbolje bilo da Srbija izvozi brašno, a ne pšenicu.

Kada je reč o cenama, kaže da je na berzama jedino kukuruz u blagom padu, dok su sve ostale cene skočile.

“Očekujem da će u maju doći do smirivanja tržišta, kada budemo imali izvesnost žetve kod nas i nadam se da će biti i završen sukob u Ukrajini. Ljudi ne treba da brinu što se tiče hleba i namirnica, jer smo mi izvoznici hrane, a ne uvoznici”, poručio je Ðaković.

Istakao je da je Srbija prošle godine izvezla hrane u vrednosti od čak pet miljardi dolara, što je bio rekord u Srbiji.

Ðaković je naveo da je sada pitanje da li ćemo moći da izvozimo u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju i taj deo sveta, ali da je Srbija već otvorila tržišta Kine, Indije, Emirata, Egipta…

“Nadamo se da ćemo izvoziti jabuke u Egipat. Mnogi nisu svesni koliko u Indoneziji ima hrišćana koji mogu biti naši kupci”, dodao je Ðaković.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: