Podeli vest

Zaharova je podsetila na to da je zapadna koalicija zajedno s Londonom trgovala organima i švercovala oružje na Kosovo i Metohiju 90-ih godina prošlog veka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu šefice britanske diplomatije Liz Tras o “pogubnom uticaju Rusije na Balkan”, podsetivši na to kako je zapadna koalicija zajedno s Londonom trgovala organima i švercovala oružje na Kosovo i Metohiju 90-ih godina prošlog veka.

“Tokom svoje posete Balkanu Liz Tras je pozvala građane Bosne i Hercegovine da ne veruju Rusiji, koja ima poguban uticaj na taj region. Stručnjaci šapuću: tokom britansko-bosanskih razgovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u jedinstveni evropski dom i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o razornom i neprincipijelnom uticaju NATO na Balkan, ali ipak podsećam: Severnoatlantski savez 1999. godine bombardovao je Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranijum,” poručila je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Ona je takođe podsetila da je “London tokom čitavog perioda zavisnog boravka Slovena na Balkanu doprinosio njihovom podređenom položaju, na svaki mogući način potkopavajući potencijal nacionalno-oslobodilačkih pokreta”.

“Ne Britanija, već Rusija pomogla je ostvarivanje nezavisnosti Grčke u 19. veku, a kada je to bilo korisno za London Engleska je direktno ušla u sukob protiv Rusije i njenih slovenskih saveznika na Balkanu, kao što je bio slučaj tokom Krimskog rata i takozvane istočne krize u drugoj polovini 1870-ih”, istakla je Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva napomenula je da je “Balkan dugo bio smatran buretom baruta Evrope”, a zaoštravanje protivrečnosti na jugoistoku Evrope podržavala je Velika Britanija, jer je to prvenstveno štetilo i interesima austrijsko-nemačke koalicije i Rusije u regionu, a što je rezultiralo Prvim svetskim ratom.

Kako je navela još u 20. veku, u prvom periodu Drugog svetskog rata, jugoslovenska vlada je molila Britance da pomognu Slovenima pred Trećim rajhom, da spasu zemlju od okupacije i propasti, ali su Britanci ignorisali poziv rukovodstva južnoslovenske države.

“Štaviše, oni su to zločinački iskoristili, verujući da će Berlin povlačenjem snaga Vermahta u Jugoslaviju olakšati Britaniji da vodi rat u Evropi”, navela je Zaharova.

Takođe je navela da je “Britanija u drugoj polovini 20. veka uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda sa politikom Moskve.

“Pa su tada počele 90-te, a sadržaj i značenje britanskog (i NATO) uticaja na Balkanu postali su očigledni celom svetu. Kao deo zapadne koalicije, London je patronizovao trgovinu organima na KiM i šverc svega u regionu, uključujući i oružje”, zaključila je Zaharova.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: