Podeli vest

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Priština “očiglednom manipulacijom oslobođena ključnih zahteva za odobravanje članstva u Savetu Evrope”, kao i da je potpuno nespremna za ulazak u tu organizaciju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

“Očiglednom manipulacijom Priština je oslobođena ključnih zahteva za stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa značajnim izvršnim ovlašćenjima i okončanje eksproprijacije imovine nealbanskog stanovništva”, istakla je Zaharova, a saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ona je navela da je glavni uslov za članstvo u SE bio vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, što je, kako je ocenila, Priština do sada ispunila samo na papiru.

“Kako će se u praksi poštovati prava manastira, ostaje da se vidi”, navela je portparolka ruskog MSP-a.

Ona je izveštaj izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova u SE ocenila kao pristrasan.

Ukazala je na to da je Dora Bakojani na osnovu poseta Prištini i Briselu sačinila “mišljenje” o aplikaciji Prištine, ali ne i na osnovu posete Srbiji, čiji se suverenitet, kako je istakla, prema međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244, prostire na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija.

Naglasila je da je očigledno da je Priština “potpuno nespremna za ulazak u Savet Evrope” i da, štaviše, nema pravo na to, pošto se u tu organizaciju primaju samo nezavisne države, “što Kosovo nije”.

Prema njenim rečima, ova fundamentalna činjenica je ponovo zanemarena, imajući u vidu potpuno bezakonje i progon Srba na području Kosova i Metohije.

Ocenila je da je glasanje o podršci tzv. Kosovu sramota za PSSE, koja je, naglasila je Zaharova, potvrdila svoju posvećenost “obezvređivanju međunarodnopravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi”.

Ona je, međutim, ukazala da nije bilo jednoglasnosti među poslanicima PSSE i da su mišljenja bila podeljena čak i među delegacijama zemalja koje su svojevremeno priznale nezavisnost tzv. Kosova.

“To ukazuje da na kontinentu još postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama ‘kosovskog projekta’ i njihovoj neprincipijelnoj liniji”, naglasila je Zaharova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: