Podeli vest

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

“Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već 30-ak inicijativa koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak i privatno”, istakla je ona, preneo je TAS S.

Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba.

“Čak i kada smo shvatili da je malo verovatno da će ti pregovori doneti novi kvalitet, uvek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte”, rekla je Zaharova. Međutim, kako je naglasila, u aprilu 2022. godine “kijevski režim se povukao iz pregovora, koje je tražio”.

“Došlo je do nekoliko rundi (pregovora), a onda su prestali da odgovaraju na dokumente i materijale koje smo poslali na njihov zahtev. I onda su u septembru zakonski zabranili sebi pregovore sa našom zemljom”, dodala je ona. Govoreći o Afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, Zaharova je ukazala na iskrenost pokušaja afričkih zemalja da pomognu u rešavanju krize.

“Izuzetno smo zahvalni našim afričkim prijateljima što zaista, ne rečima, već delima, cene mir i žele da učine sve što je u njihovoj moći, čak iako nisu ni na koji način učesnici ove dugogodišnje drame, ali, zaista, otvorenog srca i razumevanja do čega ovo globalno može da dovede i čemu već vodi”, navela je ona.

Zaharova je naglasila da je Rusija zahvalna zbog njihovog pokušaja da učine sve što je u njihovoj moći ili da nekako pruže posredničke usluge i napore da stabilizuju situaciju.

Afrička mirovna inicijativa, predstavljena u junu, ima 10 ključnih tačaka.

Oni uključuju poziv na mir kroz pregovore koji treba da počnu što pre, kao i na deeskalaciju sukoba, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, uz osiguravanje bezbednosnih garancija za obe strane, kao i organizovanje isporuka hrane i đubriva iz Moskve i Kijeva. Posebna tačka plana bio je poziv na bližu saradnju sa afričkim zemljama.

Ovaj plan predstavila je delegacija sedam afričkih zemalja, koja je 16. i 17. juna posetila Kijev i Sankt Peterburg, gde je razgovarala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U delegaciji su tada bili predsednici Zambije, Saveza Komora koji sada predsedava Afričkom unijom, Senegala, Južne Afrike, premijer Egipta, predstavnici Republike Kongo i Ugande.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: