Podeli vest

Države NATO su glasale protiv i odložile sastanak za sutra, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

Rusija je za danas zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN povodom incidenata na gasovodima Severni tok, a države NATO su glasale protiv i odložile sastanak za sutra, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Zatražili smo ovaj sastanak Saveta bezbednosti za danas, 29. septembar. Šta mislite, ko nije želeo da ga održi danas, kome je trebalo više vremena, ko je odlučio da to nekako uspori i odloži. Pa, NATO naravno. Uznemirili su se ljudi iz NATO, pa su rekli da mogu da održe sastanak samo 30. septembra”, rekla je Zaharova, a prenela je agencija TAS S.

Curenja gasa iz sistema gasovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je juče da su glupe tvrdnje da Rusija stoji iza navodne sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo osloboditi Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

On je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da “u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo”, ali da do sada, kako je dodao., “vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: