Podeli vest

Pokušaji nemačkih vlasti da ometaju rad ruskih novinara dovešće do toga da će predstavnici nemačkih medija biti primorani da napuste Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

“Odmah želim da kažem da za to već znaju preko diplomatskih kanala u Berlinu, ako diraju ruske dopisnike i ipak sprovedu svoje planove do kraja, onda će nemački novinari napustiti Rusiju”, rekla je ona u emisiji “Solovjev uživo”, prenosi RIA Novosti.


Zaharova je navela da Nemačka namerava da protera ruske novinare i da im ne obnovi vize ili akreditacije za rad u zemlji.


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je juče nemačkog ambasadora Aleksandra Lambsdorfa na razgovor, a njemu je, između ostalog, rečeno da su pokušaji nemačkih vlasti da ograniče aktivnosti ruskih novinara neprihvatljivi i da takvi postupci neće ostati bez odgovora, navodi RIA Novosti.


Agencija dodaje da je nemački ambasador pozvan na razgovor nakon što je Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak objavila audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete “taurus” i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.


Zaharova je rekla i da nedavno odbijanje ambasadora EU u Moskvi da se sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom otvara pitanja o njihovom radu u Rusiji.


Ona tvrdi i da “sve svoje vreme” ambasadori zapadnih zemalja, članica NATO-a posvećuju mešanju u unutrašnje stvari Rusije.


Lavrov je juče izjavio da je nedavno pozvao ambasadore članica Evropske unije na sastanak uoči predsedničkih izbora u Rusiji, ali su oni, prema njegovim rečima, to odbili dva dana pred sastanak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: