Podeli vest

Savet Evrope mora da prihvati legitimnu zabrinutost Srbije u vezi sa zahtevom Prištine za ulazak u SE, smatra Dr Endrju Ford, stručnjak za ljudska prava iz Irske

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Dr Endrju Ford, stručnjak za ljudska prava iz Irske koji se bavi prevashodno pitanjima vezanim za Savet Evrope i OEBS ocenjuje, povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, da SE mora da prihvati “legitimnu zabrinutost Srbije” u ovom slučaju i dodaje da postoje “fundamentalna pitanja” koja Srbija postavlja i razlozi zašto diže svoj glas.

“Srbija ima legitime zabrinutosti i one moraju da budu iskeno i u dobroj veri razmotrene najverovatnje u Paralamentrj skupštin Saveta Evrope”, kaže dr Ford za Tanjug.

On napominje da proces razmatranja apliakcije za čanstvo u Savetu Evrope može da traje od šest meseci do 4 godine i predviđa da u slučaju prištinskog zahteva neće biti “ni brz ni jednostavan” i da će “kakav god rezultat bio” imati “dramatične i trajne pravne i političke implikacije”

Ako dođe do glasanja Prištini će trebati dvotrećinska vecina u Komitetu ministra, odnosno 31 glas od ukupno 46 trenutnih čalnica, dodaje on, i ističe:

“Kosovo ima i više od toga ako gledamo zemlje koje su priznale njihovu nezavisnost, što ne mora da znači da će svi oni glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope, jer mnogo je politike ovde u igri”.

Ključne razloge protiv prihvatanja zahteva Prištine za prijem u SE Ford vidi, na prvom mestu u činjenici da je iz perspektive Srbije Kosovo i dalje integrani deo njene tertorije.

Kao drugi razlog, on ukazuje da bi ovaj zahtev Prištine mogao da ugrozi proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU.

“S druge strane, arumenti “za” prijem u članstvo su, kako kaže, jaki iz perspektive ljuskih prava.

Srbija, realno nema jurisdikciju na Kosovom, uključujući prvosuđe, niti je ono pod izvršnim funkcijama UN i EU. Narod sa Kosova trenutno ne može da pristupi Evropskom sudu za ljudska prava odnosno ne mogu da prispitaju odluke kosovskog suda pred Evropskom sudom i nemaju taj dodatni nivo zaštite .To posebno nije održivo za manjinske zajednice, uključujući i Srbe, koji mogu da imaju osećaj diskriminacije od strane lokalnih sudova”, objašnajva dr Ford.

On dodaje i da je Kosovo već “duboko povezano” sa Savetom Evrope i navodi njegovo člasntvo u telima Saveta kao što su Venecijanska komisija i Banka za razvoj, kao i “specijani status” koji poslanici sa Kosova imaju u Parlamenatarnij skupštini Saveta Evrope.

“Još kada je Savet Evrope odlučio da prihvati Kosovo u Venecijansku komsiiju, time je efektivno priznao njegovu nezavisnu jurisdikciju”, smatra irski stručnjak za ljudska prava.

Na pitanje Tanjuga da li pod “opravdnjem” zalaganja za ljudska prava zahtev Prištine “krije” i druge motive, Endrju Ford, kaže prepoznaje “različite razloge ove aplikacije” i da postoje “jasni politički razlozi za i protiv” članstva Prištine u Savetu Evrope.

“Politička motivacija je da se članstvom u međunarodnoj organizaciji, sa kososvke starane, pokušava da konsoliduje državnost i status, isto kao što je politička motivacija Srbije da se upravo to odbije”, kaže dr Ford.

Kao kranje dobitnike ili gubitnike ovog pocesa Endrju Ford vidi građane Kosova za koje, sa prave strane, smara da bi trebalo da dobiju zaštitu i podršku Saveta Evrope, a ne da budu taoci političkog procesa.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: