Bura u IT sektoru se podigla onog trenutka kada je AI tehnologija postala dostupna svima i počelo je pregrupisavanje i pitanje da li će i koji deo IT sektora pripasti ljudima, a koji robotima. Istovremeno, dok se govori o tome koja će radna mesta zameniti roboti, retko se govori o tome koja sigurno neće.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Tanjug

Kompanija
Foto: Pixabay

Najjednostavnije rečeno, svi poslovi koji se obaljaju na “licu mesta” za sada su sigurni i mogu biti samo olakšani tehnologijom.

Oni koji su, za sada, i sigurni od zamene robotima i deficitarni su zanatlije i kvalifikovani radnici.

Nedostatak kvalifikovanih radnika i zanatlija čini da njihova vrednost na tržištu raste, a to potvrđuju počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković

On smatra da će nivo njihovih zarada ubrzo dostići nivo primanja u IT industriji.

“Ne povećavaju se dovoljno plate zaposlenih u administraciji, ali kvalifikovani radnici su u prilici da zarade više od nekih rukovodilaca u njihovim preduzećima. Plate kvalifikovanih radnika i zanatlija su značajno veće, još malo će stići one koji rade u IT sektoru”, rekao je Atanacković gostujući na TV Tanjug, gde je pričao o novom Zakonu o zapošljavanju stranaca, izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, bolovanjima i radnicima koji ga zbog sezonskih radova uzimaju.

Srpske radnike zamenjuju stranci

Na pitanje koliko Srbiji nedostaje radnika kaže da je to teško reći, ali da su godinama unazad svi svesni da mnogi kvalifikovani radnici koji su potrebni našoj privredi odlaze na Zapad.

Još jedan problem je taj, kako navodi, što se ne školuje dovoljno tih profila.

Problem se, kako je dodao, leči dolaskom radnika iz drugih zemalja kojima odgovara nivo plata u Srbiji.

U najvećem problemu je građevinarstvo koje ima i najveći razvoj, rekao je on i dodao da tokom sezone postoji problem sa radnicima u turizmu i ugostiteljstvu.

Prema njegovim rečima, Zakon o zapošljavanju stranaca je tu da stranci, ako sebe nađu u Srbiji i počnu da žive ovde, dobiju status građana Srbije, a ne da budu gastarbajteri.

“Šta vam konkretno donosi Zakon o zapošljavanju stranaca – prvo se proverava da li postoji dovoljno domaće radne snage. Ako nema, radnici koji se prijavljuju sada imaju drugačiji tretman. Ranije je bilo da ih poslodavac zove, ako nije zadovoljan sa njim, radnik gubi pravo boravka u Srbiji. Zahvaljujući novom Zakonu, radnik dok mu viza traje može da promeni proslodavca i da uđe na tržište rada kao domaći radnik”, rekao je Atanacković.

Broj radnih viza izdatih strancima raste

Na pitanje koliko je Srbija poželjnja destinacija za radnike, kaže da se povećava broj radnih viza izdatih strancima.

“Nemamo iskustvo sa Afrikom, dosta ih dolazi iz Kine, Turske i Indije”, precizirao je Atanacković i dodao da je zakon koji je donet kopija nemačkog zakona o zapošljavanju.

Na pitanje koliko su ti ljudi stručni, Atanacković kaže da svuda postoji struja, keramičke pločice, visoke zgrade, te da ne treba sumnjati u njihovu stručnost. Na pitanje kako vidi ocenu sindikata da uvoze radnike, jer neće dovoljno da plate domaće, kaže da je posao sindikata da ima takve primedbe.

“Ta konkurencija je neophodna, sami su svesni da nemamo dovoljan broj radnika niti da možemo da budemo na nivou zarada Zapadne Evrope, naša privreda je daleko ispod onoga što se na Zapadu može zaraditi, ali je tamo život i skuplji”, ocenio je on.

Atanacković na pitanje šta kažu njihovi podaci o odlivu radnika, tj. njihovom bolovanju zbog sezonskih poslova, kaže da je ta pojava evidentna još iz samoupravnog sistema, kada je poslodavcu bilo jednostavnije jer su imali više izvršilaca, a da je sada u kapitalizmu sve drugačije, jer je svaki dodatni radnik trošak.

“Trpe radnici koji su ostali, to je opšti problem ne samo poslodavca, već i samih zaposlenih u toj firmi”, rekao je on, Dodao je da cene ministre koji daju novi doprinos.

“To nas je obradovalo, ovim sa 15 na 30 dana je bolje nego što je bilo, poslodavci će i dalje trpeti trošak lažnih bolovanja, jer tek drugi mesec preuzima Fond”, naveo je Atanacković za TV Tanjug.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: