Podeli vest

Zaracin u intervjuu za BBC navodi da situaciju oko tablica shvata veoma ozbiljno i dodaje da „rešenje treba tražiti držeći se principa, ali priznati i da pitanje nije veće od principa”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BUNDESTAG NEMAČKA
Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik nemacke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin ocenio je da je pozicija vlade u Prištini u vezi sa zamenom registarskih tablica “ispravna”, ali je pozvao da pokaže više fleksibilnosti po tom pitanju.

On je poziciju Prištine o preregistraciji nazvao „principijelnom”, ali je ukazao na to da “ponekad dobijete više ako ste fleksibilni”.

Zaracin u intervjuu za BBC navodi da situaciju oko tablica shvata veoma ozbiljno i dodaje da „rešenje treba tražiti držeći se principa, ali priznati i da pitanje nije veće od principa”.

Tvrdi da “Srbija dugo nije nudila nikakva rešenja za ovo pitanje” i da vidi prostor za kompromis i sa strane Beograda.

„Onaj ko sada ponudi rešenje, biće na kraju snažniji. Konačno, Srbija uvek može da ponudi rešenje da umiri paralelne strukture, ako to želi”, smatra Zaracin.

Na pitanje da li će 21. novembar, kada je Vlada Kosova najavila da će početi da naplaćuje kazne od 150 evra za sve koji nisu zamenili tablice, biti pun napetosti Zaracin kaže da o tome treba razgovarati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„O tome morate razgovarati sa Miroslavom Lajčakom. Znam da je on veoma posvećen toj temi, a mi podržavamo ono što on radi”, kaže nemački diplomata.

Komentarišući izjavu premijerke Srbje Ane Brnabić da se upravo Lajčak i visoki predstavnik EU Žozep Borelj “zalažu za neutralne tablice, ali kažu da ništa ne mogu da učine”, Zaracin je negirao da postoji nejedinstvo u timu pregovarača.

„Postoji samo jedan pregovarač, Miroslav Lajčak i šta god on predloži Nemačka će podržati. Ja radim ono što on želi i što naredi, a nemam problem da budem u kuhinji koju vodi Miroslav Lajčak i pomažem u seckanju luka, jer tako bi EU trebalo da funkcioniše: da zemlje članice podržavaju rad Unije”, naveo je Zaracin, uz napomenu da „nisu dobra jela koja sprema nekoliko kuvara”.

Govoreći o francusko-nemačkoj inicijativi za rešavanje kosovskog pitanja, ističe da je važno da će ono što iz nje proistekne biti od pomoći.

Na pitanje zašto je proces obavijen velom tajnosti, kaže da se iz takve strategije očekuje bolji rezultat.

“Raspored i rokovi zavise od političke volje. Mislim da svi treba da budu svesni i da, ako se suviše čeka sa političkom voljom, na kraju možemo doći u situaciju da je sve prekasno”, navodi Zaracin.

Objašnjava da je to što je za ovaj nivo dijaloga Berlin odredio još jednog predstavnika, savetnika kancelara Olafa Šolca za spoljnu politiku Jensa Pletnera pokazuje koliko je Zapadni Balkan važan za nemačku vladu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: