Podeli vest

Ukoliko ste osoba koja je “magnet za komarce” vreme je da isprobate prirodne načine za odbranu od njih, a ove prirodne repelente mogu koristiti i deca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

komarac
foto:pixabay

U borbi protiv komaraca skloni smo da iskoristimo sve proizvode na tržištu za koje se tvrdi da su efikasni u odbrani od ovih insekata. Međutim, jako je važno da pri izboru repelenata birate one na prirodnoj bazi ili bar one koji imaju potvrdu da nemaju negativnih uticaja na kožu i organizam.

I dok tražite najbolji način za borbu koja će trajati tokom celog leta isprobajte i ove prirodne repelente koje mogu koristiti i deca, ukoliko nisu alergična na neki od ovih sastojaka

Eterična ulja

Neke vrste eteričnih ulja odbijaju komarce. Možete koristiti ulja poput ulja od eukaliptusa, limunske trave, lavande ili čajevca. Nanesite malu količinu ulja na kožu ili napravite sprej dodajući nekoliko kapi ulja u vodu u bočici sa raspršivačem.

Sprej na bazi limuna i limete

Možete napraviti prirodni sprej tako što ćete pomiješati sok od limuna i limete s vodom. Nanesite ovaj sprej na kožu pre izlaska napolje. Ukoliko se duže zadržavate napolju proces ponovite nakon pola sata na delovima koji vam nisu prekriveni odećom.

Drugi načini odbrane od kmaraca

Borba sa komarcima posebno u vreme kada je kiša ne tako retka pojava ne odvija se samo van naše kuće, već i u prostoru u kome živimo. Uz repelente probajte i ove metode

  • Biljke koje odbijaju komarce

Postoje biljke koje imaju prirodna svojstva koja odbijaju komarce. To uključuje bosiljak, ruzmarin, pelin, lavandu i mentu. Možete ih posaditi u vrtu ili oko terase kako biste smanjili broj komaraca u blizini.

  • Mreže protiv komaraca

Koristite mreže protiv komaraca na prozorima i vratima kako biste spriečili ulazak komaraca u vaš dom.

  • Izbegavanje mirisa koji privlače komarce

Komarci su privučeni mirisom tela, kao i mirisima parfema, dezodoransa i drugih kozmetičkih proizvoda. Pokušajte koristiti blage mirisne proizvode ili ih u potpunosti izbegavajte kad ste vani.

  • Nošenje zaštitne odeće

Kada boravite na područjima s mnogo komaraca, nosite odeću od prirodnih materijala koja prekriva telo kako biste smanjili izloženost kože.

  • Izbjegavanje područja stajaćih voda

Komarci se razmnožavaju u stajaćim vodama, pa pokušajte da izbegavate da se voda taloži oko vašeg doma. Redovno provera posude u kojima bi mogla da se nakuplja voda, poput posuda za cveće, kanti za smeće ili limenki.

Važno je napomenuti da ovi prirodni načini mogu pružiti određenu zaštitu od komaraca, ali neće biti potpuno efikasni u svim situacijama.

Ako boravite na područjima s visokom koncentracijom komaraca ili gde postoji rizik od prenošenja bolesti, trebalo bi da razmotrite upotrebu komercijalnih repelenata protiv komaraca koji su klinički testirani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: