Podeli vest

Naučnici su došli do osam osnovnih razloga zbog kojih se prevare dešavaju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Prevara partnera
Foto: Shutterstock

Prevare u odnosima i večno pitanje zašto se prevara dešava postali su tema kojom se nauka sada već ozbiljno bavi. Iako i naučnici tvrde da je ovo pitanje često obavijeno stigmom i misterijom bližim istraživanjem došli su do osam osnovnih razloga zbog kojih se prevare dešavaju.

U najnovijem istraživanju Američkog društva naučnika  učesnicima koji su priznali da su varali postavljeno je  pitanje koje je u osnovi ove misterije: Zašto ste to uradili?

Analiza je otkrila osam ključnih razloga ili najčešćih povoda: bes, samopoštovanje, nedostatak ljubavi, niska posvećenost, potreba za raznolikošću, zanemarivanje, seksualna želja i situacija ili okolnosti.

Međutim, istraživanje je pokazalo još nešto. Iako se smatra da prevara najčešće podrazumeva seks, ispostavilo se da nije baš tako  i da se vrlo retko se radi samo o seksu.

Većina učesnika je osećala neki oblik emocionalne vezanosti za svog partnera sa kojim ima aferu, ali je emocija bilo znatno češće kod onih koji su prijavili da pate od zanemarivanja ili nedostatka ljubavi u svom primarnom odnosu.

Oko dve trećine učesnika priznalo je da je izrazilo naklonost prema svom novom partneru sa kojim ima aferu.  Četiri od 10  vodilo je intimne razgovore sa novim partnerom, dok je jedan od 10  rekao: “Volim te” osobi sa kojom je u aferi.

Oni koji su prijavili da se osećaju manje povezani sa svojim primarnim partnerom doživeli su veću emocionalnu intimnost u aferi, možda kao način da ispune tu potrebu. Slično, kada je neverstvo povezano sa nedostatkom ljubavi, pojedinci su smatrali da je to iskustvo intelektualno i emocionalno zadovoljnije.


Iznenađenje istraživanja bilo je  i to da je veći deo seksualne aktivnosti bio ograničen na ljubljenje  i maženje. Studija je zapravo otkrila da je samo polovina varalica zapravo imala kompletan seksualni odnos.

Pokazalo se i da žene varaju duže, ali i da su spremnije da priznaju prevaru. 

Takođe iznenađuje i to da je damo jedna od pet veza je prekinuta zbog afere, bilo da se radi o tome da je neko od partnera saznao ili je jedan od partnera odlučio da napusti vezu.


Loša vest za one koji veruju da se afere pretvarauju u trajne odnose je ta da se zapravo samo jedna od deset afera pretvorila u ozbiljnu vezu. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: