Podeli vest

Za najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji proglašen je “Utama” Bolivijca Alehandra Lajze Grisija, po oceni međunarodnog žirija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

slobodna zona
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Filmski festival Slobodna zona sinoć je zatvoren proglašenjem nagrada i prikazivanjem filma “Raj za karaoke” u prisustvu finskog reditelja Einarija Pakanena, u Domu omladine Beograda.

Za najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji proglašen je “Utama” Bolivijca Alehandra Lajze Grisija, po oceni međunarodnog žirija.

Njegovi članovi Nezaket Ekiči, Boško Prostran i Aleksandra Odić ocenili su da film “uvlači u intimne ljudske emocije protagonista, omogućavajući nam da učestvujemo u sukobima koji se dešavaju u udaljenom delu sveta”.

Posebno priznanje Međunarodnog žirija otišlo je filmu “Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša” nemačkog reditelja Andreasa Drezena.

Najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji “Horizonti Balkana” pripao je ostvarenju “Vera sanja more” kosovske rediteljke Kaltrin Krasnići.

Nagradu je na svečanosti u DOB-u primio producent Škumbin Istrefi, a žiri u sastavu Milica Tomović, Tamara Skroza i Jelena Mišeljić je, između ostalog, ocenio da film “udara u glavu bez nokauta”.

Posebno priznanje regionalnog žirija pripalo je dokumentarcu “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhovski iz Hrvatske za “neopisivo emotivno iskustvo ovog važnog filma”.

Festival su podržali potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Nagradu Human Rights dobio je film “Hrvatskog narodnog preporoda” reditelja Gorana Dević jer je sa svojom ekipom uspeo da u zgradi radnika nekadašnje Željezare Sisak “postane deo fasade i pruži nam jedinstvenu priliku da se ogledamo”.

Žiri nove selekcije posvećene debitantskim ostvarenjima “Prva dva koraka” , Siniša Cvetić, Matija Gluščević i Dušan Zorić, odlučio je da je najbolji film “Ljubav, nemačke marke i smrt”.

Zahvalivši putem video poruke, reditelj Džem Kaj je duhovito primetio da svaki put kada ne dođe na festival dobije nagradu i da sledeći put neće ići u Kan, Veneciju i Berlin.

Srednjoškolski žiri u kome su bili Teodora Jovičić, Lana Jeremić, Nađa Nikolajev Chirić, Natalija Vukosvljević i Aleksandra Zelenković za najbolji film u selekciji 14+ odabrao je “Nevinost” Gaja Davidija, a u selekciji 8+ špansko ostvarenje “Časna sestra fudbalski trener”.

Nagrada publike festivala pripala je filmu “Plesati pinu”, zaradivši prosečnu ocenu 4,8, a njegov autor Florijan Hajncen Ciob je u video poruci rekao da su “nagrade publike uvek najčistije, pogotovo na festivalu koji ima tako važne teme”.

Fimovi prikazani u 18. “Slobodnoj zoni” od 3. do 8. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće dostupni onlajn preko platforme “KinoKauć” od 9. do 23. novembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: