Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da su ukrajinske snage pojačale operacije duž linije fronta i da napreduju, ali da se suočavaju sa teškim terenom, ukopanim ruskim trupama i žestokim borbama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stoltenberg
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

U tom kontekstu, on je podvukao da sve veća podrška Ukrajini ostaje ključna, navodi se u saopštenju alijanse nakon završenog dvodnevnog sastanka u Briselu ministara odbrane NATO u okviru priprema za samit u Vilnjusu u julu. Stoltenberg je pozdravio nove najave saveznika, uključujući inicijativu koju predvode Holandija i Danska da počnu obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 i isporuče rakete PVO kratkog i srednjeg dometa, zajedno sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

On je takođe pozdravio to što su saveznici do sada dali doprinos u iznosu od 500 miliona evra u sveobuhvatnom paketu pomoći NATO.

Dodao je da NATO radi na uspostavljanju novog Saveta NATO-Ukrajina, gde će se Ukrajina i saveznici na ravnopravnoj osnovi konsultovati i odlučivati o pitanjima bezbednosti.

“Naša ambicija je da prvi sastanak novog Saveta održimo u Viljnusu, sa predsednikom (Ukrajine Volodimirom) Zelenskim”, rekao je on.

Na samitu u Vilnjusu, saveznici će takođe preduzeti korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane, uključujući i nove regionalne planove.

Stoltenberg je istakao da prvi put od Hladnog rata, saveznici „u potpunosti povezuju planiranje kolektivne odbrane sa organizacijom snaga, sposobnosti i komandovanja i kontrole“ i da će NATO imati preko 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti, podržan značajnim vazdušnim i pomorskim kapacitetima “da odbrani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve pretnje”.

Ministri su se takođe dogovorili o novom rotacionom modelu za vazdušnu i protivraketnu odbranu, dodaje se u saopštenju. Stoltenberg je rekao da očekuje da će se saveznici NATO-a ambicioznije posvetiti ulaganjima u odbranu u Viljnusu, sa 2 odsto BDP-a za odbranu kao donji prag, a ne gornju granicu.

NATO Grupa za nuklearno planiranje takođe se sastala kako bi razgovarala o nuklearnim aspektima trenutnog bezbednosnog okruženja i tekućoj adaptaciji nuklearnog odvraćanja, zaključuje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: