Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu danas je završeno pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Punomoćnik tužilaca Ognjen Božović na početku je istakao da se protivi spajanju ovog parničnog postupka sa drugim, kao i zahtevu tuženih da se ovaj postupak prekine do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se pred ovim sudom vodi protiv majke i oca.

Božović je predložio da se uradi veštačenje maloletnog K.K. kako bi se utvrdila njegova sposobnost rasuđivanja tog dana kada je počinjen masakr, kao i veštačenje njegovih roditelja, kako bi se utvrdilo da li je reč o lošem vaspitanju.

Predložio je sudu da se svi tužitelji u ovom postupku saslušaju, osim dečaka koji ima pet godina.

Takođe, predloženo je da se pribavi zdravstvena dokumentacija K.K., elektronski dnevnik iz škole, njegovi izostanci iz škole, kao i da li su mu roditelji pravdali časove i kada nije trebalo to da rade, a sve na okolnosti vaspitanja K.K.

Punomoćnica tuženih Marina Ivelja sudu je predložila da prekine ovaj postupak do okončanja krivičnog, jer, kako je navela, oštećeni u tom postupku, a tužitelji u ovom, su već istakli imovinsko-pravni zahtev, tražeći za svaku ubijenu osobu po 100.000 evra.

Ivelja je navela da osporavaju tužbu i tužbeni zahtev, dok je predložila da ustanova koju sud izabere izvrši veštačenje sposobnosti rasuđivanja maloletnog K.K. u vreme događaja.

Predložila je i da se njegovi majka i otac ispitaju tokom glavne rasprave.

Punomoćnica četvrto tužene škole, Sanja Gunjić predložila je takođe da se prekine ovaj postupak, kao i nekoliko svedoka koji će pričati o danu kada je počinjen masakr.

Sudija je na kraju iznela koje su sporne stvari među strankama i zakazala početak parničnog postupka za 28. decembar, kada je pozvano 14 članova porodice ubijenih, odnosno, tužitelji da svedoče.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha, a protiv dečakovog oca, je u toku i krivični postupak koji je u fazi istrage pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: