Podeli vest

Srpska nacionalna avio – kompanija Er Srbija je zbog dobrih poslovnih i finansijskih rezultata odlučila da već tokom ove godine Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije, u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AIR SERBIA
Foto: Shutterstock ilustracija

Kada je reč o učinku Er Srbije u prvih šest meseci ove godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara, saopštila je kompanija.

Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina, a samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

Kako je navedeno, u pomenutom periodu, Er Srbija je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Prema preliminarnim finansijskim izveštajima, Er Srbija je u prvih pola godine zabeležila profit od 22.4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu, zbog čega je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Er Srbija podseća da je država sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Kovid-19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine, i ovim putem se zahvaljuje Vladi Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

U SRBIJI DANAS I DO 24 STEPENA

U Srbiji će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito, s najvišom dnevnom temperaturom od 19 do 24 stepena…