Podeli vest

Zbog velikog rasta cena za mnoge Hrvate ove godine odlazak na letovanje na Jadranu more je postao luksuz, pa se u putničkim agencija radije biraju letovanja na Mediteranu, a najtraženiji su Tunis, Egipat i Grčka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

more
Foto: Pixabay

“Morate se s tom činjenicom pomiriti i tražiti neka druga rešenja. Kao i 93 posto naših ljudi koji nemaju vikendice, apartmane na moru, ne idemo na letovanje”, rekao je Siniša Horvat za zagrebačku N1 i dodao da cene apartmana rastu brže nego plate. Lakše će ipak biti onima koji imaju nekretnine na moru.

“Definitivno je jednostavnije kad imaš nešto svoje s obzirom na cene. U principu je postalo puno jeftinije otići van Hrvatske na letovanje nego letovati u Hrvatskoj što je žalosno, ali eto, tako je dobro za turizam, ali je loše za stanovnike, rekla je za Valentina iz Zagreba. Neven Ivanić iz Instituta za turizam kaže da će ove godine ‘prijatelji i rođaci biti ključan faktor i pokretač domaćeg turizma‘.

Naime, četvoročlana porodica bi krajem jula sedam dana letovanja platila 1.200 evra u privatnom smeštaju, a u hotelskom čak oko 4.000.

U oba slučaja su jeftinija opcija Egipat i Tunis, gde se cene kreću od 280 do 1.400 evra. U Grčkoj su skuplji hoteli pa bi tamo sedmica dana hotelskog smeštaja četvoročlanuu porodicu kostao oko 5.000 evra.

“Zemlje poput Tunisa ili Egipta još uvek nude povoljnije letovanje nego u Hrvatskoj jer tamo za ‘all inclusive’, bez dodatnih troškova, s uključenom avionskom kartom možete po osobi da letuje za 600-700 evra dok u Hrvatskoj za taj iznos možete dobiti smeštaj od 3 zvezdice, noćenje, doručak i polupansion, a čak ne možete dobiti sedam dana apartmana za taj iznos”, kaže šefica prodaje u turističkoj agenciji Ana Magdić.

Hrvati misle da je cene na hrvatskoj obali lakše platiti stranim turistima nego domaćim, a oni koji si to možda i mogu priuštiti, ne žele jer smatraju da ne vredi toliko.

“Najvažniji strah hrvatskog turizma ove godine bi trebalo da bude odnos kaliveta i vrednosti koje se dobijaju za novac, ako tu pogrešimo, sad ne govorimo samo o domaćim stanovnicima koji su žrtva svega ovoga što se događa oko nas, nego ako narušimo odnos kvalitete i novca, stvarno ćemo biti u problemima”, rekao je Ivanić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: