Podeli vest

Previsoke cene dovode do problema u turističkom sektoru Italije i svi se sada boje “hrvatskog scenarija” po kome će zbog visokih cena ostati bez turista. U Crnoj Gori turista ima, ali je njihova platežna moć diskutabilna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

italija
Foto: Shutterstock

Nemački mediji pišu da nakon što je niz turista u Hrvatskoj otkazao putovanja zbog previsokih cena, alarm se sada upalio i u Italiji.

Ferragosto, vreme oko praznika Velike Gospe je glavna turistička sezona u Italiji. Ali čini se da ove godine mnogi Italijani ostaju kod kuće – zbog povećanih troškova.

Prema pisanju medija, 41 posto Ialijana neće putovati ovog leta. Izvešatj se temelji na istraživanju turističke organizacije Federalberghi, peosi Fenix magazin.

Turistički alarm u Italiji

Inflacija je glavni razlog zašto mnogi Italijani ne putuju ove godine. Ovaj rasplet događaja utiče i na deo srednje klase, koji je odlučio da ne putuje 2023. godine “zbog neodrživih cena”, piše italijanski list.

Kako navodi list, 45 posto ispitanih reklo je da želi da smanji troškove godišnjeg odmora. Mnogi kao alternativu vide smeštaj kod prijatelja i rodbine.

Turisti se sve češće odlučuju da skrate odmore na nekoliko dana, a dosatni problem je i oluja.

Ugostitelji se lome da dodatno povećaju cene, a dobijaju i upozorenja da vode računa da im se ne desi da ostanu bez turista kao Hrvati koji sada naglo spuštaju cene smeštaja.

U Hrvatskoj cene paprene tokom jula

Širom dalmatinske obale i ostrva ovih dana otkazuju se rezervacije za letovanje zbog visokih cena smeštaja, pišu hrvatski mediji, navodeći da Hrvati sve češće biraju jeftinije mediteranske zemlje.

Četvoročlana porodica za letovanje u Hrvatskoj u sezoni treba da izdvoji 1.200 evra za sedam dana u privatnom smeštaju, a za hotel čak oko 4.000 evra, navodi “Slobodna Dalmacija“, napominjući da u Egiptu i Tunisu slična ponuda košta od 280 do 1.400 evra. U tamošnjem all inclusive smeštaju, uključujući i avionsku kartu, može da se letuje za 600-700 evra po osobi dok u Hrvatskoj za taj iznos može da se dobije polupansion. Kako se dodaje, kada je reč o visokim cenama na hrvatskoj obali, Dubrovnik se nalazi u samom vrhu.

U avgustu kažu došlo je do pada cena, a sve je više onih koji pregovorima dolaze do jeftinijih aranžmana

Crna Gora ima turista, ali ne onih koje žele

Sada je već svima jasno da od najavljene rekordne turističke sezone u Crnoj Gori nema ništa, pišu Vjesti.

Najbolji primer koji opisuje trenutno stanje turističke sezone u Crnoj Gori je onaj onaj iz Bara

Prema podacima lokalne TO Bar, tokom aprila i maja imali su porast broja noćenja za 35 odsto. Glavna turistička sezona beleži veći broj registrovanih gostiju, ali je na terenu situacija drugačija od ranijih godina

“Na teritoriji opštine Bar trenutno boravi oko 23 hiljade gostuju, što je oko 13 odsto više registrovanih turista u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Sanja Jovićević iz TO Bar.

Među registrovanim turistima najviše ih je iz zemalja regiona, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, zabilježen je porast noćenja gostiju iz Poljske, Mađarske, Holandije, Njemačke…

Ipak, iz TO Bar saopštavaju da je sve manje gostiju iz Zapadne Evrope i turista visokoplatežne moći.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: