Podeli vest

Toplotni talas koji je zahvatio delove južne Evrope i severozapadne Afrike dobio je novo ime- “Kerber” i sada preti da obori sve rekorde

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Toplotni talas zahvata delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi BBC. U Italiji bi temperature mogle da dostignu skoro 49 stepeni, a crveni meteoalarm je na snazi u 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Lokalni mediji su objavili da je ove nedelje 44-godišnjak, koji je farbao pešački prelaz u blizini Milana, kolabirao usled vrućine, nakon čega je prebačen u bolnicu gde je preminuo.

Nekoliko turista već se srušilo zbog visokih temperatura, uključujući Britanca ispred Koloseuma u ​​Rimu.

Toplotni talas “Kerber”, nazvan po troglavom čudovištu koje se nalazi u Danteovom paklu, doneće ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.

Procenjuje se da će temperature dostići vrhunac u petak, međutim vrućine će se nastaviti i tokom vikenda.

U Pragu se u subotu očekuje 36 stepeni Celzijusa, što je znatno više od julskog proseka od 24 stepena. Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabeležena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostvru Sicilija u avgustu 2021. godine.

Prošle godine je više od 61.000 ljudi umrlo usled letnjih toplotnih talasa širom Evrope, navodi se u studiji koju je nedavno objavio časopis “Nature Medicine”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: