Podeli vest

Predstavnici Zelenih Srbije danas su na Novom Beogradu predstavili program o značaju zdrave hrane, organske proizvodnje i zdravih stilova života.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Zeleni
Foto: Tanjug

Oni su naveli da ekološki i prirodni uslovi u Srbiji daju poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima poseban ukus i izuzetan kvalitet.

“Zbog toga smo građanima obećali u ime koalicije SPS – JS – Zeleni da ćemo sprovesti program “Srbija – zemlja zdrave hrane”, navodi se u saopštenju.

Zeleni ističu da se stvaranjem zemlje organske proizvodnje, bez upotrebe genetičko modifikovanih organizama uz ograničavanje sredstava zaštite, poštovanjem prava potrošača, poštene trgovine, brigom o dobrobiti životinja, izbacivanjem transmasti iz upotrebe i obezbeđivanjem organske besplatne užine za svu predškolsku i školsku decu, stiču uslovi za podizanje novih, zdravih generacija koje će stvarati, raditi i živeti za modernu Srbiju”, naveli su Zeleni u saopštenju.

Oni navode i da je u srpskoj tradiciji jabuka simbol ljubavi i plodnosti, zbog čega su sugrađanima podelili to voće.

Zeleni su ukazali da jabuka gotovo da nema kalorija, a sadrži mnogo korisnih materija (vlakna, tanine, kalijum i vitamin C). Pozitivno utiče na zdravlje, tako što smanjuje holesterol i rizik od dijabetesa, štiti srce i jača kosti.

U Srbiji, jabuka raste na skoro 25 hiljada hektara i proizvede se preko 300 hiljada tona godišnje.

Zeleni Srbije se zalažu za programe privrednog razvoja koji će omogućiti uslove da se jabuka preradi i višestruko joj se poveća vrednost na tržištu, kao sok, džem, sirup, hrana za bebe, sirće, rakija, pektin…


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: