Podeli vest

Dvesta osmi dan rata u Ukrajini. Zelenski ističe da je došlo do zatišja, ali da je to samo pripema za dalje napade. Moskva tvrdi da je u akcijama ruskih trupa poginulo više od 300 ukrajinskih vojnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se možda nekome čini da je posle niza pobeda Oružanih snaga Ukrajine došlo do izvesnog zatišja, ali da je to priprema, jer , kako je istakao, cela Ukrajina mora biti slobodna.

Zelenski je u video poruci rekao da su ukrajinske snage oslobodile Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast, ali da će biti oslobođeni i Marijupolj, Melitopolj i Herson, kao i ostali delovi Ukrajine koji su pod kontrolom ruskih snaga, prenosi Ukrinform.

“Možda se sada nekome od vas čini da posle niza pobeda imamo neku vrstu zatišja. Ali to nije zatišje. To je priprema za sledeći niz. Za sledeći niz veoma važnih reči za sve nas, koje se moraju čuti. Zato što Ukrajina mora biti slobodna cela”, rekao je Zelenski.

Moskva tvrdi da je u Harkovskoj i Hersonskoj oblast ubijeno 300 ukrajinskih vojnika

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je Harkovskoj i Hersonskoj oblasti ubijeno više od 300 ukrajinskih vojnika, dodavši da je oboreno osam raketa sistema HIMARS.

Gutereš: Do razgovora Putina i Zelenskog još daleko

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je još daleko mogućnost da budu održani direktni pregovori predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Gutereš je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da bi bilo važno stvoriti uslove za postizanje mira u skladu sa Poveljom UN, sa međunarodnim pravom, ali da, ako se razmišlja realno, misli da je ta mogućnost još daleko da će verovatno biti teško održati direktne pregovore između dva predsednika.

Dodao je da je spreman da pruži “dobre usluge” kako bi olakšao takve pregovore, ali da njihovo održavanje zavisi od želja šefova dve države.

Prema oceni Gutereša, šanse za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve su i dalje minimalne.

“Jer vidim da su obe strane i dalje posvećene (svojim ciljevima). Čuli smo da je predsednik Putin rekao da će se operacija nastaviti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi. A čuli smo predsednika Zelenskog da namerava da oslobodi sve delove svoje zemlje koji su pod kontrolom Rusije. Tako da je očigledno – daleko smo od trenutka kada oba predsednika mogu da se sastanu“, zaključio je Gutereš.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: