Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock / Ilustracija

“Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju reč. Nemamo poverenja u njega”, rekao je Zelenski u intervjuu za američki Si-En-En (CNN).

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora. Zelenski je saopštio da je „veoma zahvalan“ na poseti Kijevu američkog predsednika Džozefa Bajdena prošlog meseca.

“To je važan signal celom svetu da nas SAD podržavaju. I mislim da SAD veruju da ćemo pobediti“, rekao je ukrajinski predsednik. Na pitanje da li očekuje da će SAD poslati Ukrajini borbene avione F-16, Zelenski je kazao da je “pitanje borbenih aviona teško” i da Kijev “čeka da se ova odluka donese”.

“Ovo nam je zaista potrebno i apelujemo na predsednika Bajdena da SAD počnu da obučavaju ukrajinske pilote, što mi je on i rekao da će se na tome raditi. Verujem da će nam SAD dati šansu da branimo naše nebo“, izjavio je Zelenski.

On je uveren da bi borbeni avioni mogli da odluče pobedu Ukrajine u ratu sa Rusijom, ali i da Bajden i njegovi saradnici smatraju da avioni “nisu potrebni“ u ovom trenutku. Zelenski je govorio i o višemesečnim sukobima koji se vode oko Bahmuta i naveo da je Kijev čvrsto rešen da brani ovaj grad iz strateških razloga.

Upozorio je da će Rusija imati „otvoreni put“ kroz istok zemlje ako osvoji Bahmut.

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu “taktički važno” i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u gradu i produži odbranu grada, koji je na ivici da padne u ruke ruske vojske posle meseci napada.

Zelenski je pozvao i predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija da poseti Ukrajinu, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom na terenu, što je, kako CNN navodi, poziv koji dolazi u trenutku podela u Republikanskoj partiji oko toga da li SAD treba da nastave da pružaju pomoć zemlji koja je napadnuta od Rusije.

Makarti je za CNN izjavio da ne planira da poseti Ukrajinu i naveo da Bajden nije reagovao dovoljno brzo da pomogne toj zemlji.

Republikanac iz Kalifornije je naglasio da podržava Ukrajinu, ali ne i „blanko ček“ za Kijev, navodi američka televizija. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se tokom razgovora za CNN zahvalio gruzijskim građanima što su tokom demonstracija u utorak i sredu nosili zastavu njegove zemlje.

“Želim da se zahvalim svima koji ovih dana nose ukrajinske zastave na trgovima i ulicama Gruzije. Želim da vam se zahvalim na našoj himni koja je odsvirana u Tbilisiju. Ovo je gest poštovanja Ukrajine i želim da izrazim svoje iskreno poštovanje prema Gruziji”, rekao je Zelenski.

On je saopštio da Ukrajina želi članstvo u Evropskoj uniji, ali da takođe želi da tamo budu Gruzija i Moldavija, kao i da je uveren da će se to desiti. Ukrajinski lider je govorio i o tome kako se on i njegova porodica nose sa ratom, koji je ušao u drugu godinu.

“Moja ćerka se upisala na univerzitet i tamo studira, a moj sin pohađa školu u Ukrajini. Oboje su u zemlji. Veoma su slični drugoj ukrajinskoj deci. Živimo sa sirenama”, izjavio je Zelenski. On je na kraju rekao da Ukrajina želi da se rat okonča i da je odlučna da pobedi u ovom sukobu.

“Želimo pobedu. Ne želimo da se navikavamo na rat, ali smo se navikli na izazove. Svi žele jedno, da se rat okonča”, naglasio je Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: