Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Japan, gde će sutra učestvovati na samitu lidera G7 u Hirošimi, što je njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati poslednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo.

Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova. “Nakon što smo pažljivo razmotrili dnevni red samita i raspored, odlučili smo da održimo sednicu o Ukrajini, u ličnom prisustvu predsednika Zelenskog, poslednjeg dana samita”, navodi se u saopštenju.

Zelenski će imati status gosta na sednici o “miru i stabilnosti” sa liderima G7, ali i još nekim liderima zemalja koje nisu članice grupe. Razgovaraće i sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, koji predsedava samitom. Izvori upoznati sa planom Zelenskog kažu da on razmatra da poseti muzej u Hirošimi, posvećen žrtvama američke atomske bombe bačene na taj grad tokom Drugog svetskog rata 1945. godine.

Zelenski je ove nedelje obišao Italiju, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju i razgovarao sa liderima tih zemalja tražeći dalju podršku Ukrajini, pre svega vojnu, u sklopu najavljene kontraofanzive protiv ruskih snaga, a boravio je i u Saudijskoj Arabiji u petak na samitu Arapske lige.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: