Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje strožih sankcija Moskvi, kako bi se zaustavio protok delova za proizvodnju ruskih projektila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/AP Photo/Nataća Pisarenko/File

On je rekao i da je za Kijev i saveznike jeftinije da se zaustavi njihov tranzit od stalnog unapređivanja protivavionskih sistema za eliminaciju njihovog dejstva.

To je drugi put za nešto više od nedelju dana da je Zelenski pozvao na pooštravanje mera u cilju zaustavljanja onoga što ukrajinske vlasti nazivaju ruskim “raketnim terorom” protiv civilnih ciljeva, prenosi Rojters.

Rusija poriče da gađa civile od početka napada na susednu Ukrajinu u februaru 2022, ali su civilni objekti često na udaru, a poslednji takav slučaj je kada je projektil pogodio stambenu zgradu i skladišta u Krivom Rogu u centralnoj Ukrajini, rodnom gradu Zelenskog, gde je ubijeno 11 ljudi, navodi britanska agencija.

Raketa korišćena u ovom napadu sadržala je oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i o tom pitanju je razgovarano u utorak sa diplomatama u Kijevu, rekao je Zelenski.

“Nažalost, Rusija i dalje ima mogućnost da dobija važne komponente za izradu raketa koje proizvode kompanije iz različitih zemalja, uključujući zemlje partnere”, naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. Svi ukrajinski partneri imaju spisak kompanija koje Rusiji isporučuju komponente, naglasio je ukrajinski predsednik.

“Jasno je da je jeftinije, jednom zauvek, zatvoriti teroristima puteve snabdevanja komponentama za izvršenje terora nego stalno trošiti na sve novije rakete za protivvazdušnu odbranu”, rekao je Zelenski. Moskva, takođe, optužuje Ukrajinu za prekogranično granatiranje civila tokom kontraofanzivnih operacija,a Kijev negira takve napade, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: