Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas na Samitu u Tirani da se oformi poseban forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i zemalja Balkana, i izneo predlog o zajedničkoj proizvodnji municije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Armando Babani (STR)

”Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdevanju municijoim, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama”, rekao je Zelenski, dodajući da bezbednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.


On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu deo evropske i evroatlantske zajednice.
”Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU”, rekao je Zelenski.


Zelenski se tokom svog obraćanja zahvalio domaćinu Samita, albanskom premijeru Ediju Rami na podršci Albanije Kijevu.
”Zahvaljujem premijeru Rami na ličnoj podršci, kao i na podršci cele zemlje. Cenim gostoprimstvo i priliku da tazgovaramo o tome kako da osnažimo celu Evropu. Sada se određuje put kojim će Evropa ići u narednim generacijama” rekao je Zelenski i dodao da je za sve slobodne zemlje važno da režim ruskog predsednika Vladimira Putina izgubi.


Albanski premijer Rama je istakao da je Albanija ”duboko počastvovana” što je Zelenski doputovao u Tiranu.
”To je rat koji nije izabrala Ukrajina, niti zajednica naroda, on je nastao iz starog imperijalističkog sna”, rekao je Rama.


Istakao je da je prisustvo Zelenskog u Tirani znak da Putin nije potisnuo volju ukrajinskog naroda da bude slobodan.
”Putin je želeo da Ukrajinu zbriše s mape za nekoliko dana, ali ona je danas prisutnija više nego ikad”, rekao je Rama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ