Informacija o razrešenju se pojavila nakon brojnih kontroverznih izjava ambasadora Melnika koje su nemački mediji ocenili kao skandalozne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazom je razrešio ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andrija Melnika, saopšteno je na veb sajtu ukrajinskog predsednika.

“Razrešava se Andrij Jaroslavovič Melnik sa položaja izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Saveznoj Republici Nemačkoj”, prenosi RIA Novosti.

Nemački Bild je ranije ove sedmice, pozivajući se na izvore u Kijevu, pisao da bi ovaj diplomata mogao biti imenovan za zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajne.

Informacija o razrešenju se pojavila nakon brojnih kontroverznih izjava ambasadora Melnika koje su nemački mediji ocenili kao skandalozne.

U intervjuu jednom mediju iz Nemačke, zemlje u kojoj je zakonom zabranjeno veličanje nacizma, Melnik je ukrajinskog kolaboracionistu i saradnika nacista Stepana Bandere nazvao “borcem za slobodu”.

Masakre ukrajinskih nacionalista i miroljubivih Poljaka u Voliniji i Galiciji tokom Drugog svetskog rata, Melnik je objasnio odgovorom da je i “na drugoj strani bilo mnogo ubistava i zverstava”.

U međuvremenu Zelenski je dekretima smenio sa položaja i ukrajinske ambasadore u Mađarskoj, Norveškoj, Češkoj i Indiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: