Podeli vest

Zelenski je istakao da ga je narod Ukrajine izabrao za predsednika Ukrajine, a ne za predsednika neke, kako je rekao, “vrste mini Ukrajine”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da mirovni sporazum sa Rusijom zavisi od povlačenja ruskih snaga na položaje pre 24. februara, odnosno pre početka ruske vojne intervencije protiv Ukrajine.

Zelenski je za jedan londonski analitički centar rekao da je to minimum koji njegova zemlja može da prihvati, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da ne može biti govora o tome da Rusija drži teritoriju koju je osvojila od kada je napala Ukrajinu.

“Da bi rat između Rusije i Ukrajine bio zaustavljen, potreban je povratak na situaciju od 23. februara”, smatra Zelenski.

Istakao je da ga je narod Ukrajine izabrao za predsednika Ukrajine, a ne za predsednika neke, kako je rekao, “vrste mini Ukrajine” i ukazao da je to veoma važna tačka.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga između Rusije i Ukrajine.

“Uprkos činjenici da su porušili sve naše mostove, mislim da još nisu svi mostovi uništeni, figurativno rečeno”, rekao je predsednik Ukrajine.

BBC ocenjuje da pozivanje na situaciju od 23. februara sugeriše da Ukrajina možda neće insistirati na povratku Krima, koji je pripojen Rusiji 2014. godine, pre nego što postigne sporazum sa Rusijom.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: