Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uveren u sposobnost svoje zemlje da odbije rusku invaziju i dodao da se Ukrajina priprema za kontranapad, ali i priznao da je situacija “izazovna”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock / Ilustracija

On je u intervjuu za Alarabiju, priznao da je situacija ”izazovna”, ali da se njegova zemlja pojačava za borbu.

”Ne mogu da opišem situaciju kao dobru, ali se borimo. Jači smo nego pre godinu dana”, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je umanjio značaj procurelih američkih dokumenata koji se odnosu na kontraofanzivu, istovremeno izrazivši uverenje u njen uspeh, iako nije izneo nikakve detalje. Zelenski je govorio i o situaciji u gradu Bahmutu, gde ukrajinska vojska vodi žestoke bitke protiv ruske paravojne formacije Vagner.

Uprkos tome što neki analitičari kažu da grad ima malu stratešku vrednost, Zelenski je ostao pri stavu da Ukrajina neće odustati od tog grada na istoku Ukrajine, i pozvao analitičare da ‘posete grad kako bi razumeli šta bi se moglo dogoditi i kakve su pretnje.

”Nemoguće je da odustanemo od Bahmuta, jer će to pomoći da se proširi front borbe i daće ruskim snagama i Vagneru šanse da zauzmu više naše zemlje”, rekao je Zelenski i dodao da ako Rusija zauzme Bhmut, to može da joj posluži kao odskočna daska za napredovanje na dva veća grada u Donjeckoj oblasti – Kramatorsk i Slavjansk. Zelenski je zahvalio saveznicima na podršci, ali je istakao da oni, pomažući Ukrajini, pomažu i sami sebi.

”Istina je da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i to je svima jasno. Dakle, obraćam se našim saveznicima, podržite nas jer je ovo pre svega jeftina cena koju morate da platite jer će Rusija ići i dalje od ovoga”, rekao je on i dodao da se ruski predsednik Vladimir Putin bori za život u Ukrajini, a ne za svoju zemlju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: