Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, “posebno vruća”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZELENSKI-UKRAJINA
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

“Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno ‘vruće'”, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters. Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi. Uticajni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe “progutale” centar grada.

Ukrajinske snage su odbile 25 ruskih napada, ali ruska vojska je osvojila fabriku metala AZOM, koju su ukrajinske snage branile danima, dodao je on.

“Neprijatelj napada centar grada sa severa, istoka i juga i pokušava da stavi grad pod svoju punu kontrolu. U nekim mestima, imali smo uspeha, dok smo na nekim drugim mestima čak izveli i kontranapade. Međutim, neprijatelj povremeno beleži određene uspehe s obzirom na broj vojnika i broj dnevnih napada”, rekao je Ždanov.

Zelenski je u noćnom obraćanju rekao da su dve osobje ubijene u ruskom minobacačkom napadu u blizni grada Konotop u severnom regionu Sumi. On je potvrdio ranije izveštaji da je u ruskom granatiranju ubijeno šest osoba u gradu Kostjantinivka u regionu Donjeck, a da je 11 osoba ranjeno.

Prigožin: Ruska zastava se vijori nad gradskom upravom Bahmuta

Osnivač ruske vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da je nad gradskom upravom Bahmuta podignuta ruska zastava sa natpisom “Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog”.

Prigožinov komentar je objavljen na Telegram kanalu njegove pres službe.

“Večeras, u 23.00, na gradsku upravu Artjomovska (Bahmuta) postavili smo rusku zastavu sa natpisom ‘Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog’ i zastavu ‘Vagner’. I formalno, Artjomovsk je zauzet”, rekao je Prigožin u nedelju veče, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, “neprijatelj je i dalje koncentrisan u zapadnim delovima grada”. Vladlen Tatarski je ratni izveštač koji je juče ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

U eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu 30 povređenih

Broj povređenih u eksploziji u kafiću u centru Sankt Peterburga, u kojoj je poginuo ratni izveštač Vladlen Tatarski, porastao je na 30, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Kako je u nedelju saopštilo Ministartvo zdravlja, 24 osobe prebačene su sa lica mesta u bolnice u Sankt Peterburgu, prenosi TASS.

“Još šest osoba je kasnije zatražilo medicinsku pomoć”, navelo je rusko ministarstvo. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je ranije sinoć da je poginuo ratni izveštač Vladlen Tatarski u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

Eksplozivna naprava koja je eksplodirala u kafiću u Sankt Peterburgu je bila puna eksera i šrafova, i ciljala je upravo Tatarskog, dodao je portparol ministarstva. Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT.

Lokalno tužilaštvo okruga Sankt Peterburg pokrenulo je istragu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: