Podeli vest

Ukrajina i njeni međunarodni partneri moraju da nastave borbu za povratak kontrole nad Krimom, izjavio je danas predsednik Ukrjaine Volodimir Zelenski na dan kada se obeležava deseta godišnjica od ruske okupacije tog poluostrva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/GIAN EHRENZELLER (SUB)

”Ruski revanšizam koji je osetio da svet može da zažmuri na takve zločine pokrenuo je ovaj okrutni rat koji se sada vodi protiv Ukrajine”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je pozvao ukrajinske partnere da se ”bore za potpunu obnovu međunarodnog prava”.

”Možemo da okončamo ovaj rat pod našim, ukrajinskim uslovima. Možemo da povratimo našu zemlju i ljude iz okupacije. Možemo da privedemo Rusiju pravdi za ono što je uradila. Ali da bi se to dogodilo, moramo da se borimo”, rekao je on.

Kijev je rekao da će se Ukrjaina boriti sve dok ne obnovi svoje granice iz 1991, koje uključuju Krim, i predvodi diplomatski napor da se osmisli mirovni plan koji predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa.

S druge strane, u Moskvi smatraju da je ideja o mirovnim pregovorima bez učešća Rusije apsurdna i da svaki završetak rata mora da uključi ”novu realnost na terenu”. Moskovske trupe su preuzele kontrolu nad Krimom 2014.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: